Rusia promite că va permite tranzitul navelor cu cereale ucrainene, doar că vrea să le controleze

L. G. | 13.07.2022

Rusia a declarat miercuri că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele pentru a exclude contrabanda cu arme.

Pe aceeași temă

„Noi am spus nu o dată la toate nivelurile, de asemenea public, că suntem dispuşi să ajutăm la asigurarea navigării vaselor comerciale străine pentru transportul de cereale ucrainene”, a declarat şeful Departamentului Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciov, relatează EFE şi Interfax.

Diplomatul rus a declarat într-un interviu pentru Interfax că „militarii ruşi deschid zilnic coridoare umanitare din Marea Neagră şi Marea Azov”.

„Pentru noi condiţiile de înţeles cuprind posibilitatea de a controla şi inspecta navele pentru a evita contrabanda cu arme şi un angajament al Kievului că va renunţa la provocări”, a declarat el.

Iliciov susţine că „Rusia nu a împiedicat şi nu împiedică transportul de grâne ucrainene pe mare”.

În acelaşi timp, diplomatul rus a subliniat că Moscova intenţionează „să-şi îndeplinească în continuare pe deplin obligaţiile privind furnizarea de cereale, îngrăşăminte, combustibil şi alte mărfuri de importanţă majoră”, atât în cadrul acordurilor bilaterale, cât şi al programelor de asistenţă.

„Astfel, nu există schimbări majore în oferta globală. Problemele încep în sistemul de distribuţie a fluxurilor de mărfuri şi în livrarea producţiei”, a mai spus diplomatul rus.

În acest context, AFP transmite că experţi militari din Ucraina, Rusia şi Turcia discută miercuri la Istanbul în spatele uşilor închise posibilitatea deblocării exportului de cereale din porturile ucrainene aflate sub blocadă rusă. Aceste discuţii, pe care Ministerul Apărării turc doreşte să le păstreze „confidenţiale”, se desfăşoară în prezenţa unei delegaţii a Naţiunilor Unite.

Nici locul, nici ora întâlnirii nu au fost făcute publice de către minister, însă delegaţia rusă a ajuns la Istanbul în cursul dimineţii şi, potrivit agenţiei RIA Novosti, discuţiile urmau să înceapă la 11:00 GMT.

O declaraţie de presă va fi dată publicităţii la finalul întâlnirii, conform sursei citate.

Este pentru prima oară când reprezentanţi ai Moscovei şi Kievului se întâlnesc după 29 martie, la o lună de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, când delegaţiile ambelor tabere s-au întâlnit tot la Istanbul, dar fără progrese.

Timpul presează: această reuniune intervine în contextul creşterii preţurilor la alimente la nivel mondial, ceea ce agită spectrul foametei, în special în Africa.

Într-un interviu publicat miercuri de cotidianul spaniol El Pais, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a părut relativ încrezător în rezultatul acestei noi întâlniri.

„Suntem la un pas de un acord, dar totul depinde de Rusia”, a spus el. „Suntem în faza finală şi acum totul depinde de Rusia: dacă într-adevăr doreşte, exporturile de cereale vor începe în curând”, a subliniat Kuleba.

Dar ministrul ucrainean suspectează Moscova că blochează exporturile ucrainene pentru a priva Kievul de venituri: „Ei ştiu că, dacă exportăm, vom primi fonduri de pe pieţele internaţionale şi asta ne va întări”, spune el.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu şi alte cereale şi aproximativ 20 de milioane de tone de grâne sunt blocate în prezent în porturile din regiunea Odesa de prezenţa navelor de război ruseşti şi a minelor amplasate de Kiev pentru a-şi apăra coastele.

Turcia, membru NATO şi care încearcă să menţină un echilibru în relaţia sa cu cele două părţi în conflict, şi-a intensificat eforturile diplomatice pentru a facilita reluarea livrărilor.

Oficialii turci asigură că dispun de 20 de nave comerciale care aşteaptă în prezent în Marea Neagră şi ar putea fi încărcate rapid cu cereale ucrainene.

Până acum eforturile turceşti, întreprinse la solicitarea ONU, nu au făcut posibilă deblocarea situaţiei, Moscova cerând să poată inspecta navele, ceea ce Kievul refuză.

Sosirea la începutul lunii iunie la Ankara a ministrului rus de externe Serghei Lavrov nu a permis niciun progres, în lipsa vreunei reprezentant al Kievului, aminteşte AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22