Rusia și Belarus, exerciții militare „Frăția Slavă”. Serbia a renunțat, preferă în UE

Redactia | 13.09.2020

Programul militar comun, desfășurat de forțe militare din Rusia și Belarus, va debuta luni, conform planurilor stabilile de cele două state.

Pe aceeași temă

Peste 800 de soldaţi ruşi şi belaruşi vor participa la aceste exerciţii în perioada 14-25 septembrie în poligonul militar Breţki din Belarus – a anunțat agenția EFE.

Sub denumirea „Frăția Slavă”, programul se desfășoară pe teritoriul Belaruslui, iar Serbia urma de asemenea să fie parte din acest exercițiu. Ministrul Apărării din Serbia, Aleksandar Vulin, anunța cu numai câteva zile în urmă că țara sa a decis să se retragă din program, la presiunile exercitate de lideri ai Comisiei Europene.

„Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarusul”, a declarat ministrul Vulin. Oficialul a adăugat că Serbia este neutră pe plan militar, dar cu toate acestea a fost confruntată „cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene”. În consecință, oficialii sârbi au decis să suspende participarea la acest program militar.

Rușii au ținut să transmită că acest program nu reprezintă o amenințare pentru securitatea vreunui stat.

„Sunt exerciţii antiteroriste şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări”, a declarat Ministerul Apărării rus, citat de agenția EFE.

Pentru înlăturarea suspiciunilor privind o posibilă desfăşurare militară rusă în Belarus, reprezentanții Rusiei au subliniat că trupele ruse vor reveni la bazele lor după încheierea manevrelor militare din programul „Frăţia Slavă”.

Program de aplicaţii militare se desfăşoară începând din anul 2015, iar anul trecut a avut loc pe teritoriul Serbiei, țară care de data aceasta a ales să se retragă.

Exerciţiile militare încep în aceeaşi zi în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se va deplasa în oraşul Soci de pe ţărmul Mării Negre pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, care i-a promis că-l va susţine cu forţe de poliţie dacă în Belarus scapă de sub control manifestaţiile ce contestă realegerea lui Lukaşenko în urma alegerilor din 9 august.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22