Rusia și Ucraina au reluat negocierile de pace / Moscova: Încă nu s-au făcut progrese semnificative

L. G. | 21.03.2022

Ucraina și Rusia s-au angajat astăzi într-o nouă rundă de negocieri de pace, în contextul în care războiul a intrat în cea de-a 26-a zi, relatează Sky News.

Pe aceeași temă

Negociatorii de pace au avut o convorbire video de 90 de minute, iar grupurile de lucru ar trebui să continue să se întâlnească pe parcursul zilei.

„Astăzi lucrăm toată ziua", a declarat David Arakhamia, delegat și deputat ucrainean, citat de presa ucraineană.

Cele două țări au inițiat în mai multe runde de discuții până acum, care au început în Belarus, iar recent au avut loc prin videoconferință.

Cu toate acestea, părțile nu au ajuns încă la un acord privind încetarea focului sau o retragere.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus anterior că este ferm convins că Ucraina nu va accepta niciun termen de pace care să îi compromită integritatea teritorială.

De asemenea, el s-a declarat gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin și a avertizat că dacă discuțiile de pace cu președintele rus eșuează, ar însemna începerea unui al Treilea Război Mondial, a declarat Zelinski pentru CNN.

Kremlinul a declarat luni că discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev nu au făcut încă progrese majore și a cerut țărilor care pot exercita influență asupra Ucrainei să își folosească puterea pentru a face Kievul mai constructiv în negocieri.

Progresele nu sunt semnificative

Adresându-se reporterilor într-o conferință telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că mai trebuie făcute progrese semnificative în discuții pentru a exista o bază pentru o posibilă întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedinţia Rusiei a respins, luni, ideea unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, cerându-le puterilor occidentale să exercite presiuni asupra Administraţiei de la Kiev pentru avansarea negocierilor. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mai multe rânduri că vrea o întrevedere directă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea conflictului militar. Însă Kremlinul a transmis luni că, deocamdată, nu se pune problema unui summit Rusia-Ucraina. "Nu există nimic stabilit clar, niciun acord care să poată fi definitivat", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Interfax şi de publicaţia Der Spiegel.

Dmitri Peskov a subliniat că este necesară avansarea negocierilor. "Cei care au această posibilitate trebuie să îşi folosească influenţa asupra Kievului pentru ca negociatorii ucraineni să aibă o atitudine constructivă la negocieri", a insistat Dmitri Peskov.

Israelul şi Turcia s-au implicat activ în eforturile de mediere între Rusia şi Ucraina. Duminică, un oficial guvernamental turc a afirmat că Vladimir Putin nu este pregătit deocamdată pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski. "Preşedintele Zelenski este pregătit pentru o întâlnire, dar Putin crede că deocamdată poziţiile celor două părţi nu sunt suficient de apropiate pentru discuţii la acest nivel", a declarat Ibrahim Kalin, unul dintre consilierii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, citat de publicaţiile The New York Times şi The Times of Israel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22