Rusia spune că pentru apărarea teritoriilor anexate poate folosi inclusiv arme nucleare

L. G. | 26.09.2022

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la ONU că teritoriile anexate de Rusia vor intra „sub protecția deplină a statului”, referire la doctrina rusă a utilizării armelor nucleare.

Pe aceeași temă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, adresându-se Adunării Generale a ONU și presei mondiale la New York, a încercat să justifice invazia vecinului rusă în Ucraina, repetând afirmațiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim. 

Pe fondul temerilor că Rusia ar putea escalada în continuare conflictul și chiar ar putea folosi arme nucleare, șeful diplomației ruse a declarat, într-o conferință de presă după discursul său în fața adunării generale a ONU de la New York, că regiunile Ucrainei în care au loc referendumuri vor fi sub „protecția deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, potrivit Reuters. 

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Lavrov a spus că teritoriul rus, inclusiv teritoriul „nou consacrat” în constituția Rusiei pe viitor, „se află sub protecția deplină a statului”.  „Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a spus Lavrov, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Comentariile au venit după un avertisment explicit, joi, al fostului președinte rus Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia.

Ucraina consideră „inacceptabile” amenințările Rusiei

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că comentariile lui Lavrov și declarația anterioară a lui Putin, când a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare, sunt „iresponsabile” și „absolut inacceptabile”. „Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum și să clarifice Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate”, a scris Kuleba pe Twitter.

Casa Albă atenționează Rusia despre pericolul armelor nucleare

SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește o armă nucleară tactică în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, reafirmând declaraţiile anterioare ale președintelui Joe Biden, la îngrijorările tot mai mari că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin vor fi puse în practică, scrie The Guardian.

„Am comunicat Kremlinului în mod direct, privat și la niveluri foarte înalte, că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv, și am fost clari și specifici cu privire la ceea ce va implica acest lucru”, a declarat Sullivan pentru CBS.

Sullivan a spus că Vladimir Putin a „fluturat cartea nucleară în diferite momente ale acestui conflict” și este o chestiune pe care administrația Biden „o ia foarte în serios, deoarece posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial ar fi o chestiune extrem gravă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22