Rusia susţine că a distrus sisteme de rachete S-300 livrate Ucrainei „de o ţară europeană”

Redactia | 11.04.2022

Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, informează Reuters, citată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Potrivit ministerului de la Moscova, rachete Kalibr lansate duminică de Rusia dinspre mare au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia oraşului ucrainean Dnipro.

Rusia susţine că 25 de militari ucraineni au fost de asemenea ucişi în atac.

Ministerul Apărării rus nu specifică ce ţară europeană a trimis aceste sisteme S-300 Ucrainei.

Duminică după-amiaza, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (estul Ucrainei) a anunţat că aeroportul din Dnipro a fost bombardat din nou de armata rusă şi „complet distrus”. Aeroportul mai fusese lovit pe 15 martie, când pista fusese distrusă şi terminalul avariat.

Context

Premierul slovac Eduard Heger a anunțat vineri că țara sa a furnizat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 pentru a o sprijini în lupta împotriva invaziei rusești.

„Pot confirma că Republica Slovacă a donat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300”, a declarat Heger, pe Facebook. Potrivit lui Heger, care se afla vineri într-un tren spre Kiev, „donația” este un răspuns al țării sale la o cerere de asistență din partea Ucrainei pentru exercitarea „autoapărării” în temeiul articolului 51 din Carta ONU.

Deși nu este o certitudine faptul că sistemele aeriene S-300 despre care Moscova susține că le-a distrus aparțineau Slovaciei, este singurul stat european care a anunțat recent că va livra Ucrainei astfel de sisteme de apărare. Informația nu a fost confirmată de autoritățile de la Bratislava până la publicarea articolului.

Sistemul de rachete sol-aer mobile multicanal S-300 de concepție rusească s-a numărat printre cererile specifice ale Ucrainei pentru livrări de arme din partea țărilor occidentale.

Premierul slovac a subliniat că livrarea sistemului „nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte la conflictul armat din Ucraina”.

El a declarat că sistemul va „ajuta la salvarea a cât mai mulți ucraineni nevinovați posibil” de agresiunea regimului rusesc al lui Vladimir Putin. Heger, a cărui țară este membră a UE și a NATO, a dat asigurări, de asemenea, că Republica Slovacă ar putea conta în zilele următoare pe „un sistem suplimentar de apărare antirachetă” furnizat de aliații săi, fără a oferi mai multe detalii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22