Rusia va permite crearea de coridoare prin Marea Neagră pentru exportul de cereale

L. G. | 22.07.2022

Acordul pentru coridoarele maritime va fi semnat vineri la Istanbul de miniștrii apărării din Rusia și Ucraina în prezența președintelui Erdogan și a secretarului General al ONU, Antonio Gueterres.

Pe aceeași temă

Un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră va fi semnat, vineri, la Istanbul, la ora locală 16:30, de către miniștrii apărării din Ucraina și Rusia. Acordul vizează deblocarea a trei porturi ucrainene, principalul fiind Odessa, și asigurarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale. Agenția Tass relatează că navele, conform acordului, nu vor fi escortate dar părțile se obligă să nu le atace.

Administrația prezidențială turcă a anunțat că acordul va fi semnat la Palatul Dolmabahce din Istanbul. Ceremonia va fi oficiată de cei doi miniștri ai apărării din Ucraina și Rusia dar și de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Agenția Tass susține că documentul care va fi semnat prevede crearea unui centru de coordonare sub patronajul ONU, deminarea porturilor ucrainene, controale comune la intrările și ieșirile din porturi și garantarea securității pentru navele de transport.

„În primă fază, datorită înțelegerii care va fi semnată astăzi la Istanbul, va fi deblocat accesul pentru navele cu cereale care au fost reținute în porturile ucrainene. Vorbim de circa 80 de nave. Din calculele noastre, semnarea acordului va garanta în viitoarele săptămâni, după lansarea mecanismului, livrarea pe piața internațională a circa 25 de milioane de tone de cereale”, au declarat surse implicate în negocierea acordului pentru agenția Tass.

Negocierile între ucraineni și ruși au fost mediate de Erdogan.

Putin a susținut că Moscova nu este vinovată pentru blocajul exporturilor de cereale din Ucraina, care a provocat panică pe piețele internaționale și îngrijorări privind iminența unei crize alimentare globale.

Agențiile ONU au lansat mai multe avertismente privind consecințele blocării exportului de cereale  din Ucraina prin Marea Neagră și a cerut părților aflate în conflict să găsească o soluție.

Ucraina este al doilea exportator de cereale din lume.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22