Rușii au atacat dezlănțuit Kievul și alte orașe ucrainene după decizia PE

L. G. | 23.11.2022

În regiunea Kiev au fost raportate atacuri cu rachete asupra unui sector rezidențial și a unor obiective de infrastructura critică, situația în capitala Ucrainei fiind critică.

Pe aceeași temă

Oleksii Kuleba, şeful administraţiei militare regionale, a declarat că întreaga regiune a Kievului a rămas fără electricitate după ce loviturile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a transmis, de asemenea, că alimentarea cu apă a capitalei a fost întreruptă.

La rândul său, primarul oraşul Liov, Andrii Sadovii, a anunţat că întreaga localitate din vestul ţării, aflată în apropiere de graniţa cu Polonia, este „fără lumină”. Sadovii a avertizat, de asemenea, că vor exista întreruperi şi în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a oraşului.

Firma ucraineană de energie nucleară, Energoatom, spune că mai multe reactoare au fost oprite la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei. Un purtător de cuvânt al Energoatom a declarat că „Totul este în regulă cu centrala, dar nu este generată energie electrică”.

3 morți în urma atacurilor de miercuri

Potrivit primelor informații, ruşii au lovit, miercuri, și un bloc de locuinţe. Cel puţin trei persoane au fost ucise şi şase rănite în urma unui atac cu rachete ruseşti la Kiev, potrivit administraţiei oraşului.

Şeful adjunct al Cancelariei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, a confirmat că armata rusă a lovit un bloc de apartamente din regiunea Kiev. „Teroriștii ruși încearcă să distrugă instalațiile de alimentare cu energie ale Ucrainei” - a adăugat acesta, într-un mesaj postat pe Telegram.

Și agenţia de presă Interfax Ucraina a anunţat că au fost explozii în mai multe regiuni din sudul şi sud-estul ţării, citând canale locale din aplicaţia de mesagerie Telegram. Illia Ponomarenko, de la The Kyiv Independent, scrie că o rachetă rusească a fost văzută deasupra oraşului Bucha, în regiunea Kiev. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis că a fost lovită din nou infrastructura orașului și că exploziile au fost urmate de pene de curent și trei persoane au fost omorâte, conform CNN
Lovitura din capitală vine pe fondul atacurilor continue ale Rusiei care vizează infrastructura energetică critică din întreaga țară.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">National police posted video showing aftermath of the russian missile strike in the Kyiv region. This is real hell <a href="https://t.co/GNYfGNBTkb">pic.twitter.com/GNYfGNBTkb</a></p>&mdash; Olena Halushka (@OlenaHalushka) <a href="https://twitter.com/OlenaHalushka/status/1595404196861427715?ref_src=twsrc%5Etfw">November 23, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Cea mai grea iarnă de după al Doilea Război Mondial

Vitali Klitciko, nu exclude ca o parte din locuitorii capitalei Ucrainei să fie evacuați în caz de deteriorare a situației alimentării cu energie electrică în timpul scăderilor majore a temperaturilor, scrie publicația germană BILD.

Alimentarea cu apă în capitala ucraineană Kiev a fost suspendată după bombardamentele din regiune, a declarat primarul Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

Klitschko le-a cerut locuitorilor să „își facă provizii de apă”, în timp ce experții au încercat să „readucă apa în casele locuitorilor din Kiev”.

Inginerii lucrau, de asemenea, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, a spus Klitschko.

Din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a necesității de a economisi energia electrică, Klitciko vorbește despre „cea mai grea iarnă de după cel de-al Doilea Război Mondial”, deoarece Kievul nu a mai experimentat o astfel de „iarnă îngrozitoare”.

Capitala este nevoită să oprească alimentarea cu energie electrică în anumite zone la fiecare câteva ore, altfel sistemul va fi supraîncărcat.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">🇷🇺❌🇺🇦 Preliminary map of arrivals and their consequences. <br>💥All electric transport in the city of <a href="https://twitter.com/hashtag/Odessa?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Odessa</a> has suspended its work, informs the City Council. <br>💥<a href="https://twitter.com/hashtag/Kiev?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Kiev</a>&#39;s water supply was suspended. <a href="https://t.co/GXIEfo6tBD">pic.twitter.com/GXIEfo6tBD</a></p>&mdash; The informant (@theinformantofc) <a href="https://twitter.com/theinformantofc/status/1595407813735583744?ref_src=twsrc%5Etfw">November 23, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Putin vrea să forțeze oamenii să fugă din capitală atacând infrastructura civilă. Dar face invers!... De asemenea, trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău caz. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă există întreruperi de curent pe scară largă și temperaturi chiar mai scăzute. Atunci va trebui să evacuăm o parte a orașului - dar nu vrem să se ajungă la asta!"

O pană de curent nu este doar o lipsă de lumină: apa și încălzirea sunt, de asemenea, limitate, lifturile nu funcționează, totul se oprește.

Primarul speră la un sprijin suplimentar din partea Germaniei și Europei: „Suntem foarte recunoscători pentru sistemele de protecție, dar avem nevoie de mai mult, mai ales pentru alte orașe din Ucraina. Pe lângă arme, avem nevoie disperată și de generatoare, îmbrăcăminte de protecție și alte bunuri umanitare".

Klitciko nu crede că Vladimir Putin își atinge obiectivele subminând infrastructura Ucrainei.

„El (Vladimir Putin - n.r.) vrea să intimideze oamenii, să-i facă să înghețe, fără lumină, astfel încât ucrainenii să-l preseze pe Zelenski să se predea. Dar acest lucru nu se va întâmpla. Impresia mea: oamenii se vor enerva doar, devenind mai hotărâți. Nu vom muri și nu vom fugi, așa cum vrea Putin... A greșit de atâtea ori în acest război. El greșește din nou.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22