Rușii bombardează 40 de orașe din Donbas. Zelenski cere mai multe arme Occidentului

Redactia | 26.05.2022

Ziua 92 a războiului din Ucraina este în desfășurare. Armata ucraineană spune că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt sub bombardamentele continue ale rușilor.

Pe aceeași temă

Armata rusă vrea să cucerească un obiectiv militar cheie, Sievierodonețk și lansează mortare de la margine orașului. Armata ucraineană spune că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme. Rusia spune că va debloca porturile ucrainene pentru a permite exporturile de cereale dar cere în schimb să fie ridicate sancțiuni.

Bătălii grele au continuat în estul Ucrainei, trupele rusești fiind pe punctul de a încercui un oraș industrial cheie. Volodimir Zelenski spune că Occidentul nu face destul pentru a ajuta Kievul în război.

În contextul în care armata ucraineană a transmis joi că 40 de orașe din regiunea Donbas erau sub bombardamentele rușilor, guvernatorul Lugansk, Serghei Gaidai a spus că luptele din afara Sievierodonețk, un obiectiv militar cheie pentru ruși, sunt „foarte dificile”, adăugând că trupele rusești bombardau cu mortare de la marginea orașului.

„Săptămâna următoare va fi decisivă”, a spus Gaidai într-un video pe Telegram, adăugând că el crede că scopul Rusiei este de a „captura regiunea Lugansk indiferent de costuri”.

„Este o cantitate colosală de bombardamente”, a mai spus acesta.

„Ocupanții au bombardat mai mult de 40 de orașe din regiunea Donețk și Lugansk, distrugând sau provocând peagube asupra 47 de locații civile, inclusiv 38 de case și o școală. Drept rezultat al acestui bombardament cinci civili au murit iar 12 au fost răniți”, spune armata ucraineană pe Facebook.

Comunicatul Armatei mai spune că 10 atacuri inamice au fost respins, patru tancuri și patru drone distruse și 62 de „soldați inamici” uciși.

Gaidai a spus că poliția din Lisiciansk colecta cadavrele persoanelor ucise pentru a le îngropa în morminte comune. Aproape 150 de persoane au fost îngropate într-un mormânt comun într-unul dintre districtele Lisiciansk, a adăugat sursa.

Familiile persoanelor îngropate în morminte comune vor putea să facă o înmormântare după război iar poliția emite documente ce permit ucrainenilor să obțină certificate de deces pentru cei dragi, a spus Gaidai.

Zelenski a declarat în mesajul său nocturn de miercuri că trupele rusești „ne depășesc numeric cu mult” în unele părți din est și a reiterat rugămintele ministrului său de externe Dmitro Kuleba de la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru mai multe arme pentru occident.

„Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri – cel mai mult avem nevoie de arme pentru Ucraina, fără excepții, fără limite, destule cât să câștigăm”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic către națiune.

El s-a adresat comunității internaționale privind acordarea unei atenții prea mari pentru interesele Rusie și prea puțin către Ucraina.

Rusia spune că va permite transporturile de cereale din porturile ucrainene dacă sunt ridicate unele sancțiuni

Rusia este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru vase ce transportă alimente din Ucraina, în schimbul ridicării unor sancțiuni, a transmis agenția de presă Interfax, care îl citează pe ministrul de externe adjunct Andrei Rudenko, transmite The Guardian.

„Am spus în mod repetat privind acest punct că o soluție la problema alimentelor necesită o abordare comprehensivă, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse asupra exporturilor din Rusia și asupra tranzacțiilor financiare”, a spus Rudenko.

„Și mai necesită deminarea părții ucrainene a tuturor porturilor unde navele sunt ancorate. Rusia este pregătită să ofere trecerea umanitară necesară, pe care o face în fiecare zi”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22