Rusii continua sa il sustina pe Assad si pun conditii Vestului. Raul cel mai mic

Tudor Despina | 18.11.2015

Recentele evolutii de securitate pe continentul european determina Moscova sa preseze pentru propria agenda in Siria. O coalitie antiterorista internationala nu poate fi conditionata de plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, sustine Kremlinul. “E inacceptabil”, a spus seful diplomatiei ruse.

Pe aceeași temă

 

Occidentul e din ce in ce mai presat sa gaseasca rapid o solutie definitiva pentru suprimarea gruparii jihadiste Statul Islamic, responsabil pentru atacurile asupra Parisului de saptamana trecuta. In acest sens, se incearca o noua negociere cu rusii. Insa fara mari sanse de compromis.

 

Nu numai ca nu vrea sa lase in discutiile privind dosarul sirian, dar Moscova cere Vestului o schimbare de pozitie. Conditionarea unei coalitii antiteroriste internationale de plecarea lui Assad de la Damasc este inacceptabila, a subliniat seful diplomatiei ruse.

 

Va trebui sa lasam deoparte ideea ca adevarata lupta impotriva Statului Islamic si a acolitilor sai poate avea loc intr-un moment in care destinul lui Bashar al-Assad va fi fost decis”, a spus Serghei Lavrov, miercuri, in conferinta de presa comuna cu omologul sau libanez, arata Digi 24.

 

In lumina atacurilor teroriste din Paris de vinerea trecuta, Statele Unite au incercat o noua abordare a Siriei cu rusii. E deja binecunoscuta imaginea care a circulat pe internet zilele trecute cu Barack Obama si Vladimir Putin aplecati deasupra unei mese pentru discutii in cadrul summitului G20 din Turcia. Totusi, americanii continua sa ramana pe pozitie si isi pastreaza ferm optiunea: Assad trebuie sa plece inainte de a pune pe masa planurile pentru o coalitie internationala antitero. Dar alte state par sa isi reevalueze caile de actiune in aceasta chestiune.

 

Spaniolii il reevalueaza pe Assad

 

E cazul Spaniei, al carei ministru de Externe a vorbit miercuri despre liderul sirian ca despre “cel mai mic rau”. Jose Manuel Garcia Margallon a facut, in acest sens, o paralela cu amenintarea terorista care planeaza asupra Europei.

 

“Cel mai mic rau este sa ne punem de acord cu Bashar al-Assad pentru a putea ajunge la o incetare a focului ce ar permite ca refugiatilor sa le parvina ajutoare si mai ales pentru a putea ataca un inamic comun: Daech (denumirea araba a Statului Islamic – n.r.)”, a spus Margallon pentru televiziunea publica TVE.

 

Din punctul sau de vedere, spaniolul crede ca dialectiva DA-NU Assad trebuie inlocuita. “Daca vreti pace, va trebui sa ne intelegem cel putin pentru o perioada cu Assad”, a adaugat seful diplomatiei de la Madrid.

 

Roosevelt s-a inteles cu Stalin pentru a-i anihila pe nazisti, pentru ca la acel moment, acesta era cel mai mic rau”, a continuat spaniolul.

 

De la Paris, presedintele Hollande a anuntat miercuri ca va merge saptamana viitoare la Washington si apoi la Moscova pentru a-si coordona pozitiile cu cei doi parteneri de discutie in ce priveste actiunile impotriva SI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22