Rusii continua sa intimideze Romania. Scutul antiracheta, operational in 2016, spune Klemm

Tudor Despina | 10.11.2015

Rusii isi continua campania de intimidare in proximitatea sa. Romania este una dintre tintele primordiale, data fiind cooperarea strategica cu SUA si amplasarea scutului antiracheta in tara noastra, scut despre care ambasadorul american a anuntat astazi ca va deveni operational in Martie, 2016.

Pe aceeași temă

 

Kremlinul ameninta din nou Bucurestiul, cu acelasi ton belicos promovat in ultima perioada. Vladimir Putin spune ca Rusia va consolida capacitatile nucleare strategice ca reactie la amplasarea sistemelor antiracheta in Europa de Est.

 

Rusia va lua masuri de retorsiune in sensul consolidarii capacitatii fortelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antiracheta. Am spus de la inceput ca vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricaror instalatii antibalistice”, a afirmat liderul rus, marti, potrivit Reuters, citata de Gandul.info.

 

In bine cunoscutul stil rusesc, Putin spune ca pretextele conform carora sistemele antiracheta dezvoltate de americani ar viza amenintarile din partea Iranului sau Coreei de Nord ascund adevaratele intentii ale Washingtonului.

 

Adevaratul scop este neutralizarea potentialului nuclear al altor state, inclusiv al Rusiei si al aliatilor ei”, a adaugat Vladimir Putin.

 

Scutul antiracheta, activat in 2016

 

In tot acest timp, dezvoltarea scutului antiracheta de la Deveselu, in judetul Olt, decurge conform planului. De altfel, ambasadorul SUA Hans Klemm a punctat astazi ca lucrarile la baza militara vor fi incheiate pana la finalul acestui an.

 

In consecinta, amplasamentul si sistemul antiracheta vor fi complet operationale in Martie, 2016, a mai aratat Klemm

 

Lucrarile se desfasoara conform calendarului si bugetului aprobat, iar perioada estimata de incheiere a lucrarilor este sfarsitul anului. Guvernele SUA si Romaniei planuiesc in acest moment organizarea unei ceremonii pentru a marca incheierea lucrarilor de constructie. Mai sunt insa de efectuat destule teste ale amplasamentului sistemului si ale sistemului antiracheta.

 

Asadar, probabil amplasamentul si sistemul vor deveni complet operationale undeva in luna martie 2016. Odata incheiata aceasta etapa, guvernele Romaniei si SUA, precum si NATO, vor marca operationalizarea sistemului. Deci vor fi doua ocazii de a marca aceasta constructie si amplasamentul, una in cadrul acestui an, spre sfarsitul anului, iar cealalta undeva in aprilie-mai 2016”, a declarat Hans Klemm.

 

Test in premiera

 

Intr-o demonstratie in premiera, Statele Unite au testat capacitatea de reactie a scutului antiracheta in Europa. Exercitiul din Octombrie a venit pe fondul criticilor Moscovei la adresa proiectului.

 

Intr-un prim exercitiu de acest tip, Marina Statelor Unite ale Americii a pus in actiune sistemul de aparare anti-racheta dezvoltat in Europa. Testul a fost organizat marti, 20 Octombrie, in zona insulelor britanice Hebride, in Atlanticul de Nord.

 

Exercitiul a simulat un atac combinat impotriva NATO si a constat in lansarea unei rachete balistice cu raza scurta de actiune, combinata cu lansarea a doua rachete de croaziera anti-nava. Pentru anihilarea proiectilelor au fost folosite rachete interceptoare de timp SM-2 si SM-3, lansate de pe distrugatoarele USS Ross si USS The Sullivans, potrivit comandamentului Flotei a 6-a a Statelor Unite.

 

De altfel, distrugatorul USS Ross patruleaza in Mediterana si intra, periodic, in Marea Neagra, ca parte a planului de reasigurare a Flancului Estic al Aliantei Nord Atlantice. In primavara acestui an, USS Ross a participat la exercitii navale in Marea Neagra alaturi de Marina romana si cea ucraineana. In cadrul acelor manevre, doua avioane militare ruse s-au apropiat la mica distanta de vasul de lupta american, fapt ce a provocat tensiuni intre Washington si Moscova.

 

Exercitiul, denumit At Sea Demonstration 2015 (ASD 2015), s-a desfasurat in perioada 18-20 Octombrie si a fost urmarit de la bordul distrugatorului USS Mount Whitney de reprezentanti ai noua state.

 

Sistemul, ridicat pe fondul amenintarilor ruse

 

Amplasarea scutului anti-racheta in Europa s-a desfasurat pe fondul criticilor constante ale Federatiei Ruse. Uneori, reactiile Moscovei aduceau mai mult cu amenintari, cum a fost cazul si in 12 Octombrie.

 

Atunci, rusii au reluat amenintarile la adresa Romaniei, cerand din nou abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta pe teritoriul tarii noastre.

 

Potrivit sefului Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o “incalcare flagranta” de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

 

Mihail Ulianov a sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru. "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a transmis oficialul rus.

 

In replica, oficialii americani si romani au reafirmat caracterul defensiv al proiectului, fara sa incetineasca sau sa opreasca lucrarile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22