Rușii și-au intensificat bombardamentele asupra Lisiceansk, ultimul bastion al rezistenței ucrainene

Redactia | 28.06.2022

Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut.

Pe aceeași temă

Potrivit informațiilor transmise marți de șeful serviciilor de urgență ucrainene, 16 oameni au murit și 59 au fost răniți. Liderii din întreaga lume au denunțat atac pe care l-au calificat drept crimă de război. Eforturile de salvare sunt în desfășurare, iar căutarea supraviețuitorilor continuă. Președintele Volodimir Zelenski a susținut că peste 1.000 de oameni erau în centrul comercial în momentul atacului. La solicitarea Ucrainei, Consiliul de securitate al ONU se reunește marți pentru a discuta despre cele mai recente atacuri ale Rusiei asupra zonelor civile.

Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Lisiceansk

Armata rusă rusă a efectuat bombardamente de amploare marţi dimineaţă în întreaga regiune Lugansk, în estul Ucrainei, dar deosebit de distrugătoare acestea au fost la Lisiceansk, ultimul oraş aflat sub control ucrainean în această regiune de la graniţa cu Rusia, relatează EFE şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

Serhii Gaidai, şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Lugansk, a confirmat „bombardamentele pe scară largă” din ultimele ore într-un mesaj postat pe contul său de Telegram.

„Alţi doi localnici au decedat. O femeie a murit la spitalul din Kramatorsk, unde fusese spitalizată în urmă cu două zile. O altă femeie a fost găsită fără viaţă la Lisiceansk”, a indicat Gaidai, adăugând că medicii au fost nevoiţi să amputeze membrele mai multor persoane spitalizate în urma bombardamentelor de luni asupra Lisiceansk, în care ocupanţii au folosit muniţie cu fragmentaţie.

„Ocupanţii continuă asaltul la Lisiceansk dinspre sud şi sud-est. Lupte se dau în prezent în zona situată între Vovcioiarivka şi rafinăria de petrol (de la periferia sudică a Lisiceansk)”, a precizat el.

„Ei încearcă să blocheze oraşul din această direcţie şi să preia controlul deplin asupra căilor de transport spre regiunea vecină Doneţk”, a detaliat şeful administraţiei militare ucrainene din Lugansk.

Ruşii au atacat „deliberat” trei staţii de pompare din zonă, iar două poduri şi un tunel rutier ce leagă două părţi separate ale oraşului au fost distruse, potrivit acestuia.

În plus, armata rusă „a ţintit o piaţă de mărfuri de aici, un spaţiu unde de regulă se adună mulţi civili. Ruşii pun în practică lichidarea totală a locuitorilor regiunii Lugansk”, susţine responsabilul ucrainean, citat de Ukrinform.

În cursul ultimelor ore, au fost puternic avariate blocuri de locuinţe cu mai multe etaje şi imobile private. Unele cartiere din Lisiceansk au fost supuse bombardamentelor în mod repetat, a afirmat Gaidai, adăugând că se încearcă recuperarea supravieţuitorilor de sub dărâmături ori de câte ori este posibil.

Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul, după atacul de luni asupra centrului comercial din Kremenciuk, informează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

"În această dimineaţă, am cerut SUA să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat", a transmis preşedintele ucrainean într-un mesaj video.

"O astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie susţinută de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la summitul G7, care a avut loc în Germania", a adăugat Zelenski, scrie Agerpres.

Ministerul britanic al Apărării: Rușii operează în Ucraina cu un nivel degradat de eficacitate lipsit de sustenabilitate termen lung

În evaluarea de marți dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării notează că forța de luptă a Rusiei este tot mai degradată și a folosit elementele de bază din șase corpuri de armată pentru un succes tactic la Severodonețk, operând cu un nivel degradat de eficacitate ce nu este sustenabil pe termen lung.

Londra transmite că forțele ucrainene continuă să își consolideze pozițiile pe zone mai înalte din orașul Lisiceansk, după ce s-au retras din Severodonetsk.  

Trupele de apărare continuă să perturbe comanda și controlul rusesc prin lovituri reușite în spatele liniilor rusești, mai spune Ministerul britanic al Apărării. 

În perioada 24-26 iunie, Rusia a lansat valuri neobișnuit de intense de lovituri pe teritoriul Ucrainei, folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Aceste arme au inclus, foarte probabil, rachete AS-4 KITCHEN din epoca sovietică și rachete mai moderne AS-23a KODIAK, lansate atât din spațiul aerian al Belarusului, cât și din cel al Rusiei, subliniază britanicii.

Aceste arme au fost concepute pentru a ataca ținte de importanță strategică, dar Rusia continuă să le folosească în număr mare pentru a obține avantaje tactice. 

Ministerul britanic al Apărării mai spune că Rusia a reunit pe zona liniei de contact elementele de bază din șase armate diferite, dar a obținut doar un succes tactic la Severodonețk. 

Forțele armate rusești sunt din ce în ce mai afectate. În prezent, acestea acceptă un nivel degradat al eficacității de luptă, care este probabil nesustenabil pe termen lung.

Oamenii din Mariupol sunt nevoiți să vâneze porumbei ca să aibă ce mânca (primar)

Foametea îi face pe supraviețuitorii din Mariupol să apeleze la gesturi disperate. Vânează porumbei pentru a avea cu ce se hrăni - este mărturia primarului exilat al portului de la Marea Azov, căzut după trei luni de asediu. Edilul îi avertizează pe oameni că păsările ar putea purta virusuri și bacterii periculoase, scrie CNN.

Locuitorii din orașul ocupat Mariupol sunt „forțați să vâneze porumbei” pentru a se hrăni singuri, a declarat luni Vadim Boichenko.

Boichenko a spus că oamenii „folosesc capcane improvizate” pentru a prinde porumbei și că oamenii care înainte de război nu știau ce este foametea sau lipsa apei potabile au ajuns batjocura rușilor.

„Aceste lucruri groaznice se întâmplă în secolul XXI, în inima Europei, în fața lumii întregi”, a afirmat el.

Institutul pentru Studiul Războiului: Atacul din Kremenciuk, parte a unei campanii masive de bombardare a orașelor ucrainene

În evaluarea de luni spre marți, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că bombardamentul efectuat de ruși asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare mai a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene și a țintelor civile din ultimele zile. 

Consilierul ministrului ucrainean de interne Vadym Denisenko a afirmat că forțele ruse au început o campanie de atacuri masive și în mare parte nediscriminatorii cu rachete împotriva orașelor ucrainene. Similar, un oficial american din domeniul apărării a spus pentru Foreign Policy, sub rezerva anonimatului, că forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe lovituri de artilerie și rachete pentru a avansa în operațiunile din Ucraina.

Pe măsură ce forțele ruse continuă să își epuizeze rezervele de armament de înaltă precizie, astfel de atacuri care provoacă daune colaterale substanțiale populației civile probabil că se vor intensifica, mai spune ISW. 

De asemenea, ISW mai notează autoritățile militare rusești continuă să caute modalități de a-și reface forțele din ce în ce mai epuizate, dar fără a anunța o mobilizare generală.

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Trupele de invazie au făcut progrese graduale la sud-vest de Lysychansk, în apropierea autostrăzii T1302 Bakhmut-Lisichansk, dar nu au tăiat în întregime liniile de comunicare ucrainene în Bakhmut.

  • Armata Moscovei a făcut progrese moderate în timpul operațiunilor ofensive la est de Bakhmut.

  • Forțele ucrainene au respins ofensivele rusești la nord de Sloviansk.

  • Trupele rusești au efectuat atacuri limitate și localizate de-a lungul liniilor de front contestate în jurul orașului Harkov, dar nu au făcut niciun fel de progrese la 27 iunie.

  • Contraofensivele ucrainene de-a lungul axei sudice continuă să forțeze trupele rusești să acorde prioritate operațiunilor defensive de-a lungul liniei de contact.

  • Autoritățile de ocupație rusești iau măsuri pentru a consolida controlul economic al teritoriilor ocupate și pentru a forța civilii ucraineni să treacă la rublă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22