Salvări miraculoase în Turcia la peste 9 zile de la cutremur. Peste 50.000 de locuințe, distruse

L. G. | 16.02.2023

După nouă zile și jumătate de la cutremur, o mamă și doi copii și o femeie de 74 de ani au fost salvați în două dintre orașele distruse din Turcia.

Pe aceeași temă

Căutările salvatoirilor continuă și cu sprijinul unei tehnologii de la NASA bazată pe un radar care poate detecta bătăile inimii și respiraţia

O mamă și doi copii au fost salvați în Turcia după ce au stat îngropați în moloz 228 de ore, adică nouă zile și jumătate, în orașul Antakya. Toți trei au fost transportați la cel mai apropiat spital. Aproape în același timp, din alte ruine din oraș era scos un băiat de 13 ani, pe nume Mustafa.

La Kahramanmaraş, aproape de epicentru, a fost scoasă din ruine o femeie de 74 de ani, după 227 de ore. În timp ce era dusă pe targă la ambulanță, salvatorii s-au luat în brațe și au aplaudat de bucurie că au mai salvat o viață.

Câteva ore mai devreme, o femeie de 42 de ani a fost scoasă dintre ruinele blocului în care locuia. Salvatorii s-au chinuit să înlăture cu grijă fiecare bucată de beton pentru a ajunge la femeia care era rănită.

Salvatorii din Turcia și Siria folosesc o tehnologie NASA pentru a găsi persoanele prinse sub dărâmături. Aceasta se bazează pe un radar cu microunde pentru a detecta chiar şi cele mai mici mişcări ale corpului determinate de procese precum bătăile inimii sau respiraţia.

De asemenea, NASA furnizează date obţinute din spaţiu care pot fi de folos echipelor de intervenţie care acționează în Turcia și Siria.

Peste 50.000 de locuințe au fost distruse

Autorităţile din Turcia spun că un total de 50.576 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate în urma celor două seisme devastatoare produse săptămâna trecută, potrivit DPA.

Toate aceste clădiri periculoase trebuie să fie demolate urgent, a avertizat Ministerul Planificării Urbane într-un raport.

Autorităţile au inspectat peste 387.000 de clădiri din cele 10 provincii afectate de cutremur în sud-estul ţării.

În oraşul Gaziantep se află cel mai mare număr de clădiri care trebuie demolate de urgenţă - 12.000 -, urmat de 10.911 de clădiri în Hatay şi 10.777 în Kahramanmaras, se mai precizează în document.

Seismele au fost urmate de 3.858 de replici după data de 6 februarie, 38 dintre ele cu magnitudinea peste 5, a spus Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor (AFAD) într-un mesaj separat. Instituţia sfătuieşte localnicii să nu se apropie de clădirile avariate.

Apoape 42.000 de morți în Turcia și Siria

Bilanțul deceselor în urma seismelor de acum zece zile a ajuns la 36.187 în Turcia și la peste 5.800 în Siria, relatează Al Jazeera. În total, în cele două țări, 41.987 de oameni au murit, potrivit celor mai recente date anunțate de autorități.
Șeful NATO, vizită în zonele calamitate din Turcia Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în Turcia pentru a vizita zonele afectate de cutremur. De asemenea, șeful alianței se va întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, cu care, probabil, va discuta despre adăposturile care vor fi furnizate de NATO, precum și despre poziția Ankarei cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la alianță, mai precizează Al Jazeera.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22