Șanse tot mai mici pentru Iohannis la șefia NATO după ce Mark Rutte a primit susținerea lui Erdogan

Redactia | 29.04.2024

Premierul olandez Mark Rutte și-a asigurat susținerea Turciei pentru candidatura sa pentru funcția de secretar general al NATO.

Pe aceeași temă

Pentru a primi și susținerea Turciei, Mark Rutte l-a vizitat vineri pe președintele Recep Erdogan care i-a promis că-l va susține pentru preluarea funcției de secretar general al NATO, a transmis NOS, societatea de radiodifuziune din Olanda, și agenția olandeză de presă ANP, preluate de Reuters.

Informația a fost confirmată ulterior de un înalt oficial turc, care a declarat că Ankara și-a înștiințat partenerii din alianță cu privire la decizie, potrivit agențiilor Reuters și Associated Press.

Turcia era una dintre cele 3 țări membre ale NATO care nu își anunțaseră susținerea pentru Rutte. Celelalte două sunt Ungaria și Slovacia. Turcia are a doua armată ca dimensiune din NATO, capitol la care este depășită doar de către Statele Unite.

Cotidianul olandez NL Times scrie că SUA au vrut ca Rutte să fie votat pentru funcția de șef al NATO, iar susținătorii premierului olandez cred că un acord în acest sens ar putea fi definitivat la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor membre NATO ce va avea loc la sfârșitul lunii mai la Praga.

Viitor șef al NATO va fi anunțat în iulie

Dacă se va ajunge la o decizie în acest sens la Praga, însemnă că viitorul secretar general al NATO va putea fi anunțat la summitul alianței ce va avea loc în luna iulie la Washington.

Flancul sudic al NATO „are nevoie de Turcia și leadership-ul ei”, a spus Rutte vinerea trecută la Ankara, descriind de asemenea țara condusă de Erdogan ca un jucător influent în regiune și o putere geopolitică.

Associated Press notează că Rutte a mers în vizită în Turcia cu scopul explicit de a obține susținerea lui Erdogan, vizita sa neavând legătură cu atribuțiile sale de premier al Olandei.

„Nimeni nu ar trebui să aibă niciun dubiu că vom lua decizia noastră în funcție de înțelepciunea strategică și corectitudine”, a declarat Erdogan.

Deplasarea lui Rutte la Ankara a avut loc la doar două zile după ce președintele Klaus Iohannis l-a primit la București pe Cevdet Yılmaz, vicepreședintele Turciei, potrivit agendei publicate de Administrația Prezidențială.

Suținerea lui Klaus Iohannis este tot mai anemică

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Informația a fost publicată inițial pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter, de către corespondenta agenției Bloomberg pe lângă Casa Albă, Jennifer Jacobs, care a transmis că România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței. Informația a fost confirmată în aceeași zi și de surse politice de la București.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României.

Potrivit surselor diplomatice, la momentul respectiv Rutte nu își asigurase susținerea statelor baltice, a Ungariei, a Slovaciei și a Turciei. Însă ulterior țările baltice au anunțat că îl vor sprijini pe candidatul olandez, anunțuri publice fiind făcute în acest sens la începutul lunii aprilie și de către Suedia, cea mai nouă țară membră a NATO, și Italia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22