Scandal la Casa Albă. Joe Biden nu a știut că secretarul Apărării suferă de cancer la prostată

Redactia | 10.01.2024

Secretarul Apărării, Loyd Austin, a fost operat în 22 decembrie de cancer de prostată, reinternat pentru patru zile pentru complicații post-operatorii. Casa Albă nu a fost informată deloc.

Pe aceeași temă

Preşedintele american Joe Biden nu a ştiut până marţi că secretarul său pentru apărare, Lloyd Austin, are cancer de prostată, a transmis Casa Albă la câteva minute după ce boala şefului Pentagonului a fost dezvăluită publicului larg, la fel şi o infecţie pentru care a fost tratat şi care, de asemenea, a fost ţinută sub tăcere, scrie Reuters.

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost spitalizat din 1 ianuarie la Centrul medical militar naţional Walter Reed - un fapt pe care Pentagonul l-a ascuns publicului, Casei Albe şi Congresului timp de câteva zile, săptămâna trecută, declanşând o reacţie politică majoră.

Nici Kathleen Hicks, adjuncta lui Austin, nu ar fi știut, nici măcar după ce, aflată în vacanţă în Puerto Rico, în 2 ianuarie i s-a spus să preia o parte din atribuțiile șefului Pentagonului.

„El (preşedintele Biden - n.r.) nu a fost informat până joia trecută (4 ianuarie) că secretarul Austin se află în spital. Nu a fost informat până în această dimineaţă (marţi) că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată. Nimeni de la Casa Albă nu a ştiut până în această dimineaţă că secretarul Austin avea cancer de prostată, iar preşedintele a fost informat imediat după aceea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Austin şi Biden au vorbit sâmbătă şi nu este clar de ce Biden nu a aflat până marţi despre cancerul de prostată al lui Austin.

Republicanii consideră incidentul de comunicare drept o dovadă a neglijenţei în serviciu a lui Austin, general în retragere cu patru stele care a condus forţele americane din Irak şi care este primul secretar al apărării de culoare din America.

Republicanul care conduce Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor a lansat o anchetă oficială.

„Cu războaie în Ucraina şi Israel, este în mod evident inacceptabilă ideea că Casa Albă şi chiar propriul dvs. adjunct nu au înţeles natura stării dumneavoastră”, a scris marţi reprezentantul Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui Austin.

În 1 ianuarie, Lloyd Austin a fost dus cu ambulanţa la spitalul Walter Reed după ce a suferit complicaţii în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată pe care l-a făcut în 22 decembrie, acuzând greaţă şi dureri abdominale, de şold şi de picior severe.

După ce a fost diagnosticat cu o infecţie a tractului urinar, Austin a fost mutat în 2 ianuarie la o unitate de terapie intensivă.

„O evaluare suplimentară a relevat acumulări de lichid abdominal care afectau funcţia intestinului său subţire. Acest lucru a dus la refluxul conţinutului său intestinal, care a fost tratat prin plasarea unui tub prin nas pentru a-i drena stomacul”, a precizat spitalul militar.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin în 22 decembrie a necesitat ca acesta să fie supus unei anestezii generale, dar şi-a păstrat cunoştinţa în timpul ultimei sale internări, potrivit unui comunicat al Walter Reed.

Cancerul a fost descoperit la începutul lunii decembrie, iar în 22 decembrie şeful Pentagonului a fost supus unei „proceduri chirurgicale minim invazive”, numită prostatectomie, pentru a trata cancerul.

„A fost sub anestezie generală în timpul acestei proceduri. Secretarul Austin s-a recuperat fără probleme în urma operaţiei şi s-a întors acasă în dimineaţa următoare. Cancerul său de prostată a fost detectat la timp, iar prognosticul său este excelent”, se arată în comunicatul spitalului.

Walter Reed a oferit o perspectivă optimistă pentru Austin, dar a avertizat că recuperarea sa ar putea dura ceva timp. „Infecţia a dispărut. El continuă să facă progrese şi anticipăm o recuperare completă, deşi acesta poate fi un proces lent”, se arată în comunicatul spitalului publicat de Pentagon.

Declaraţia de la Walter Reed a fost semnată de Dr. John Maddox, director medical de traumatologie, şi de Dr. Gregory Chesnut, director al Centrului de Cercetare a Bolilor de Prostată din cadrul Centrului de Cancer Murtha de la Walter Reed.

„Secretarul continuă să rămână concentrat pe recuperare, dar, mai ales, pe îndeplinirea îndatoririlor sale de secretar al apărării şi pe apărarea naţiunii”, a declarat generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder, în cadrul unei conferinţe de presă.

Austin, care are 70 de ani, se află imediat după Biden în ierarhia lanţului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate naţională. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicaţii securizate cu alţi oficiali, în cazul unui atac nuclear, lucru care ar fi dificil de pe un pat de terapie intensivă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22