Scepticii Covid-19 din Germania pot fi numiţi „covidioţi”, au decis magistrații din Berlin

Laurentiu Gheorghe | 03.09.2020

Procurorii germani au respins plângerile formulate împotriva unui dintre liderii SPD, Saskia Esken, care a scris de „covidioți”, considerând că nu se poate îngrădi libertatea de expresie.

Pe aceeași temă

Conform procurorilor din Berlin, care au primit sute de plângeri în care Esken era acuzată de calomnie, lidera social-democrată şi-a exercitat dreptul constituţional de a-şi exprima opinia, când a s-a referit la protestatarii împotriva măsurilor anti-COVID-19 luate de autorităţile germane şi la persoanele care refuză să poarte măşti de protecţie ca fiind „Covidioţi”, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Într-un tweet din 1 august, Saskia Esken a scris că protestatarii care au mărşăluit la Berlin au pus în pericol sănătatea altor cetăţeni prin faptul că au încălcat regulile de distanţare socială şi au ignorat cerinţa de a purta măşti de protecţie.

„Termenul indicat de Covidiot nu este, ca expresie a opiniei într-un discurs politic în pandemia de coronavirus, pasibil de urmărire în justiţie şi este acoperit de libertatea de exprimare protejată prin legea fundamentală”, au precizat procurorii.

În ultimele săptămâni, Germania a fost scena unor proteste de masă contra măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Marşurile au atras o mulţime diversă de activişti pentru drepturile omului, oameni care se opun vaccinărilor, dar şi neonazişti şi membri ai unor grupări de extremă dreapta, inclusiv din partidul de opoziţie Alternativa pentru Germania (AfD). Sâmbătă, poliţia din Berlin a întrerupt un protest contra măsurilor anti-COVID-19 şi a arestat 300 de persoane, după ce participanţii nu au purtat măşti şi nu au respectat distanţa socială, aşa cum li se ceruse.

În timpul protestului, unii participanţi au luat cu asalt scările sediului parlamentului, Reichstag, şi au agitat steaguri de extremă dreapta, acţiuni condamnate de ministrul de finanţe Olaf Scholz, social-democrat, şi de alţi politicieni marcanţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22