Șeful AIEA se va întâlni cu Putin pentru a discuta situația Centralei Nucleare de la Zaporojie

L. G. | 10.10.2022

Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni marţi la Sankt Petersburg cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Pe aceeași temă

AIEA face de câteva luni presiuni asupra Kievului şi Moscovei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, transmit Reuters şi AFP.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, cea mai mare din Europa şi care în prezent este ocupată de ruşi.

Oraşul Zaporojie, situat la câteva zeci de kilometri de acest obiectiv şi care este centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, revendicată de Rusia, a fost ţinta unei serii de atacuri puternice din partea forţelor ruse în ultimele zile, soldate cu zeci de morţi şi răniţi, potrivit responsabililor ucraineni.

O delegație a AIEA, condusă de șeful agenției, Rafael Grossi, a inspectat pe 2 septembrie instalațiile Centralei Nucleare constatând o serie de avarii produse de bombardamente care pun în pericol funcționarea în siguranță a reactoarelor nuleare.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut Rusiei să predea controlul asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizând asupra riscurilor unor incidente militare ce pot avea repercusiuni internaţionale şi îndemnând toate părţile să susţină inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22