Seful Pentagonului: Este solicitata prezenta mai ampla a NATO in Marea Sudului Chinei

Iulian Popescu | 01.11.2015

Țările din regiune implicate în disputa cu Beijingul privind insulele din Marea Chinei de Sud solicită NATO o prezență mai amplă în zonă, a declarat duminică secretarul american al apărării, Ashton Carter, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

"Atenția la revendicările asupra unor teritorii disputate în Marea Chinei de Sud, proeminența acestor dispute, are ca efect faptul că determină multe țări din regiune să-și dorească intensificarea cooperării cu SUA în domeniul securității", a declarat șeful Pentagonului în drumul spre Coreea de Sud pentru discuții la nivel înalt privind securitatea, citat de Agerpres.

 

Carter a spus că un subiect de discuție la summitul pe probleme de apărare care va avea loc în Malaezia vor fi evoluțiile din Marea Chinei de Sud, "cea mai notabilă dintre acestea în ultimul an fiind nivelul fără precedent al operațiunile de dragare și al activităților militare ale Chinei".

 

Secretarul american al apărării urmează să ajungă duminică la Seul și are programate pentru luni discuții cu ministrul sud-coreean al apărării, care se vor concentra pe răspunsul celor doi aliați la programele nuclear și de rachete ale Coreii de Nord.

 

***

 

China considera drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice in jurul insulelor artificiale pe care construieste mai ulte obiective, insule revendicate însă și de alte state din zonă.

 

Saptamana trecuta, a izbuncit un conflict diplomatic intre China si SUA, dupa ce distrugatorul USS Lassen a intrat in apele teritoriale pe care si le revendica China.

 

SUA resping aceasta revendicare, estimand ca China nu-si poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice. "Noi operam ca de obicei in Marea Chinei de Sud si vom naviga in apele internationale cand dorim", sustinuse anterior responsabilul american.

 

China urmareste si avertizeaza nava de razboi americana

 

Autoritatile chineze au monitorizat, urmarit si avertizat nava de razboi americana USS Lassen, potrivit unei declaratii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relateaza Reuters.

 

"China cere ferm partii americane sa gestioneze constient situatia, sa corecteze imediat greseala si sa nu recurga la acte periculoase sau provocatoare care ameninta suveranitatea Chinei si interesele sale in domeniul securitatii", se arata intr-o declaratie difuzata pe site-ul ministerului

 

China revendica drepturi asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud si efectueaza enorme operatiuni de constructii, accelerand de un an transformarea recifurilor de corali in porturi, piste de aterizare si diverse alte infrastructuri.

 

Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o suta de insulite si recifuri nelocuite, este revendicat si de Vietnam, Filipine, Malaysia si Brunei. Potrivit unui raport al Pentagonului datand din aceasta vara, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite in aceste ape de China. "China a construit de 17 ori mai multe terenuri in 20 de luni" decat "au facut in 40 de ani toate celelalte tari" care revendica arhipelagul, a calculat Pentagonul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22