Șeful PPE:Fidesz va fi exclus din familia popularilor dacă Viktor Orban va continua pe linia anti-UE

Laurentiu Gheorghe | 06.03.2019

Candidatul PPE pentru șefia Consiliului European, Manfred Weber, îi cere liderului popularilor europeni, Joseph Daul, să excludă Fidesz dacă Viktor Orban nu se va conforma cerințelor formulate.

Pe aceeași temă

Candidatul Partidului Popular European pentru funcția de președinte al Consiliului European, Manfred Weber, arată într-o scrisoare trimisă marți liderului PPE, Joseph Daul, că singura opțiune va fi excluderea FIDESZ din familia popularilor dacă Viktor Orban nu va respecta trei condiții până pe data de 20 martie.

În scrisoarea publicată de G4Media.ro, Weber îi acuză pe Orban și FIDESZ că atacurile lansate împotriva altor partide din PPE în ultimele zile au „afectat sever unitatea partidului” și „au făcut rău moștenirii lăsate de părinții fondatori”

Premierul ungar Viktor Orban a avut cuvinte grele pentru partidele care i-au cerut excluderea din familia popularilor europeni, numindu-i pe liderii acestora ”idioți utili ai stângii”. Ungaria a anunțat că va pune capăt campaniei cu afișe împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, până pe 15 martie. Dar va urma o nouă campanie, de astă dată împotriva vicepreședintelui olandez al Comisiei, Frans Timmermans.

Redăm mai jos integral scrisoarea adresată de Manfred Weber lui Joseph Daul, președintele Partidului Popular European

Dragă domnule Președinte,

În noiembrie anul trecut am fost ales cap de listă pentru alegerile europarlamentare din 2019 cu un mandat clar. La vremea respectivă, eram convins că vom reprezenta cu toții în mod curajos valorile creștin-democrației pentru care am luptat mereu.

Mai ales după ce FIDESZ a aprobat rezoluția noastră în ce privește valorile și sprijinul pentru candidatura mea, am sperat la unitate. Totuși, această speranță s-a risipit din cauza evoluțiilor din ultimele zile și săptămâni.

Putem fi o forță politică orientată spre viitor, credibilă, puternică și de succes dacă respectăm o înțelegere minimală. Atacurile repetate la adresa liderilor PPE, lipsa de apetit pentru a rezolva problema procedurilor de infringement și, în ultimele zile, atacurile împotriva altor partide din PPE (”Idioți utili”) au afectat sever unitatea partidului. Acestea au făcut rău moștenirii lăsate de părinții noștri fondatori, precum Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Robert Shuman, precum și Helmut Kohl sau Wilfried Martens.

Decizia în ce privește calitatea FIDESZ de membru al PPE va fi pe agenda reuniunii noastre politice din 20 martie. Pentru a păstra unitatea PPE, FIDSZ trebuie să facă pași concreți pentru a demonstra că dorește să rămână în cadrul PPE. În acest sens, următoarele puncte sunt cheie:

  • · Afișele și alte materiale publicitare utilizate pentru a răspândi știri false împotriva lui Jean Claude Junker trebuie retrase imediat.

  • · FIDESZ trebuie să înțeleagă că această campanie a provocat daune politice majore. Mulți din PPE se așteaptă ca FIDESZ să admită acest lucru și să se abțină de la astfel de atacuri pe viitor.

  • · Libertatea științei este fundamentală pentru noi. Prin urmare, problema legală în ce privește Universitatea Central – Europeană trebuie clarificată.

Sunt și alte teme pe masă care reclamă o clarificare Dar cerințele menționate mai sus trebuie clarificate până pe data de 20 Martie. Procedând astfel, FIDESZ ar trimite un semnal că este interesat în continuare să rămână membru PPE. A fost mereu prioritatea mea, în calitate de lider al grupului PPE, să construiesc poduri și voi continua să fac totul pe viitor pentru a întări unitatea și coeziunea în Europa. Dacă FIDESZ-ul condus de Viktor Orban eșuează în ce privește îndeplinirea cerințelor de mai sus, singura opțiune va fi excluderea partidului din PPE.

Al dvs, Manfred Weber

Candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene

*****

Douăsprezece partide membre ale Partidului Popular European (PPE), principalul grup politic din Parlamentul European, au cerut în mod oficial excluderea prim-ministrului populist ungar Viktor Orban şi a partidului său Fidesz, care ar putea fi decisă pe 20 martie, a anunţat luni preşedintele PPE Joseph Daul, potrivit Agerpres.

„Douăsprezece partide membre ale PPE din 9 ţări au cerut excluderea sau suspendarea Fidesz. Această problemă va fi discutată în cadrul reuniunii politice din 20 martie. Decizia aparţine tuturor membrilor PPE şi nu pot anticipa rezultatul discuţiei”, a explicat Joseph Daul pentru France Presse.

PPE este cel mai important grup din Parlamentul European şi familia politică dominantă în cadrul Consiliului European cu cancelarul Angela Merkel.

Potrivit unor surse din interiorul acestui partid de centru-dreapta european citate de DPA, cel puţin nouă partide, din opt state membre, din cadrul PPE au trimis scrisori conducerii sale cerând un vot. Potrivit regulilor PPE, şapte partide din cinci state membre sunt necesare pentru a sprijini expulzarea unui partid din grup.

PPE – „căminul” partidelor de centru-dreapta precum creştin-democraţii germani – a fost sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a scoate afară Fidesz al lui Orban în timp ce liderul ungar a escaladat o lungă dispută cu înalţi oficiali ai UE, inclusiv preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

De aproape două săptămâni, afişe cu Juncker alături de miliardarul american de origine maghiară George Soros au apărut în spaţii publice din Ungaria. Pe postere sunt scrise sloganuri sugerând că cei doi vor să promoveze migraţia ilegală în Europa – ceea ce Comisia Europeană a negat puternic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]a22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22