Seismul de 7,3 grade de la granița Iranului cu Irak. Ultimul bilanț: 328 de morți în Iran

Dora Vulcan | 13.11.2017

Cel puțin 328 de iranieni au murit, iar 4.000 au fost răniți în cutremurul violent, cu magnitudinea de 7,3 grade, care s-a produs duminică noaptea, la granița dintre Iran și Irak, potrivit informațiilor apărute luni pe agenția iraniană de presă IRNA, preluate de Xinhua.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 32 de kilometri sud de orașul Halabja, într-o regiune muntoasă din estul Irakului, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Bagdad și 400 kilometri de Teheran, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de Agerpres.

 

Cutremurul s-a produs la 9:18 p.m. ora locală (00:18 GMT) când cea mai mare parte a oamenilor se aflau în locuințe, potrivit USGS.

 

Unda seismică a fost resimțită în mai multe provincii iraniene de la granița cu Irak, inclusiv în Teheran. Peste 20 de sate iraniene din provincia Kermanshah au suferit distrugeri, iar alimentarea cu apă și energie au fost întrerupte. Infrastructura rutieră din regiune a fost avariată.

 

Spitale mobile au fost instalate în regiunile afectate de cutremur.

 

Magnitudinea replicilor a variat între 4,5 și 6,1. Unda seismică a fost, de asemenea, resimțită în Turcia, Armenia, Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite.

 

În orașele Sanandaj și Qasr-e Shirin din vestul Iranului, oamenii au fost evacuați din locuințe în urma cutremurului violent. Esmail Najar, directorul Organizației Naționale pentru Managementul Dezastrelor, a declarat că mai mulți răniți sunt prinși sub dărâmături în regiunile Qasr-e Shirin și Sarpol-e Zahab din provincia Kermanshah. Martori din Sarpol-e Zahab spun că au fost îngroziți de peisajul pe care l-au zărit luni dimineața, spunând că jumătate dintre clădiri erau distruse, potrivit agenției de presă iraniene Tasnim. Au fost anunțate trei zile de doliu în provincia Kermanshah.

 

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat toate autoritățile și instituțiile iraniene să ''alerge în ajutorul celor afectați în orele imediat următoare'' incidentului. Khamenei a declarat că toate resursele administrative ale țării au trebuit mobilizate rapid pentru a preveni creșterea bilanțului victimelor, potrivit Press TV. Acesta a făcut apel la forțele armate iraniene pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor de dărâmături și transferarea răniților către centrele medicale.

 

Președintele Hassan Rouhani a subliniat, într-o convorbire telefonică cu ministrul de interne, nevoia unei mobilizări maxime din partea autorităților.

 

Luni, ministrul de interne Abdolreza Rahmani Fazli s-a deplasat în provincia afectată de cutremur Kermanshah, însoțit de ministrul sănătății, Hassan Qazizadeh Hashemi, șeful Semilunii Roșii iraniene, Ali Asqar Peivandi, și o delegație prezidențială, potrivit IRNA. Delegația are misiunea de a evalua derularea ajutorului de urgență oferit oamenilor afectați de cutremur și să raporteze implementarea măsurilor la locul dezastrului.

 

Iran este una dintre țările cele mai active seismic din lume, mai multe falii majore traversând aproape 90% din teritoriul țării, iar cutremure devastatoare se produc frecvent. Cel mai violent cutremur din istoria modernă a Iranului a avut loc în iunie 1990, a distrus orașele din nord Rudbar, Manjil și Lushan, precum și numeroase sate, numărul victimelor fiind de peste 37.000. Cutremurul produs în orașul Bam, din sud-estul țării, în decembrie 2003, a provocat moartea a 26.000 de persoane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22