Senator SUA: Este momentul să mutăm familiile soldaților americani în afara Coreei de Sud

Dora Vulcan | 04.12.2017

Senatorul republican Lindsey Graham a cerut Pentagonului sa scoata familiile militarilor americani din Coreea de Sud, in conditiile in care un inalt oficial al Administratiei Trump a avertizat ca posibilitatea unui razboi cu Coreea de Nord creste in fiecare zi, noteaza Guardian.

Pe aceeași temă

 

 

Graham, membru al comisiei Senatului pentru fortele armate se opune si trimiterii altor insotitori ai militarilor in Coreea de Sud, unde sunt la post 28.500 de soldati americani.

 

“E o nebunie sa trimiti sotii si copii in Coreea de Sud, tinand cont de provocarile Nordului. Coreea de Sud ar trebui sa fie un post la care se merge fara insotitori”, a spus senatorul la CBS, transmite Hotnews.ro.

 

“De aceea, vreau ca ei sa inceteze sa trimita insotitori si cred ca acum este momentul sa incepem sa mutam familiile americanilor in afara Coreii de Nord”, a adaugat Graham.

 

Consilierul lui Trump pe probleme de securitate: Vremea răbdării strategice a trecut 

 

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, H.R. McMaster, a declarat că vremea răbdării strategice s-a încheiat. El a anunțat că președintele american Donald Trump va dezvălui curând o nouă strategie menită să sporească "influența" SUA 

 

El a anunțat că președintele american Donald Trump va dezvălui curând o nouă strategie menită să sporească "influența" SUA la nivel mondial, informează EFE, preluată de Agerpres

 

"În curând, președintele va dezvălui detaliile noii sale strategii și vă pot spune că se va concentra pe protejarea teritoriului nostru, creșterea prosperității noastre (...) și, în fine, creșterea influenței americane", a explicat McMaster.

 

Potrivit generalului-locotenent McMaster, care a vorbit sâmbătă la cea de-a cincea ediție a Forului Anual Reagan privind Securitatea, desfășurat în Simi Valley (California), intenția președintelui Trump nu este să ia măsuri de securitate națională pornind de la o "ideologie rigidă", ci pornind de la apărarea "chintesenței intereselor naționale".

 

Cuvintele lui McMaster contrastează cu abordarea obișnuită a secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, care pledează pentru găsirea unor soluții diplomatice în fața creșterii tensiunilor între SUA și țări precum Coreea de Nord și Iran. Mai mult, McMaster a acuzat sâmbătă regimurile de la Phenian și de la Teheran de "violarea suveranității vecinilor lor" și de "exportarea terorii către alte națiuni".


În opinia lui McMaster, amenințarea pe care o reprezintă Coreea de Nord "crește cu fiecare zi". "Cred că (amenințarea) crește cu fiecare zi, ceea ce înseamnă că suntem într-o cursă, serios, într-o cursă contracronometru pentru a rezolva această problemă. Ori de câte ori lansează o rachetă sau efectuează un test nuclear, Phenianul își îmbunătățește capacitățile. Și nu contează dacă (testul) este un succes sau un eșec, pentru că trebuie să înțelegem că de-a lungul anilor (Coreea de Nord) a învățat din greșeli, și-a îmbunătățit (capacitățile) și, din acest motiv, a crescut amenințarea la adresa noastră", a insistat McMaster, citat de CNN. "Există modalități de a soluționa această chestiune fără să se ajungă la conflict armat, dar este o cursă pentru că el (Kim) se apropie tot mai mult, nu mai avem mult timp", a continuat el.


"Cerem Chinei nu să ne facă nouă sau oricui altcuiva o favoare. Cerem Chinei să acționeze în conformitate cu propriile interese, așa cum ar trebui s-o facă, și credem tot mai mult că este în interesul imediat al Chinei să facă mai mult", a continuat McMaster, apreciind că Beijingul ar trebui să ia măsura unilaterală să nu mai exporte țiței în Coreea de Nord, deoarece "nu poți lansa o rachetă dacă nu ai combustibil".


În privința opțiunilor militare, McMaster a recunoscut că, dat fiind că Phenianul are artileria și rachetele convenționale îndreptate către Seul, "nu există o acțiune militară care să nu fie riscantă". 

 

Dar Mc Master a adăugat că acțiunile Phenianului au făcut alianțele Americii cu Japonia și Coreea de Sud "mai puternice ca oricând".

 

Schimbarea de strategie la care s-a referit McMaster ar putea fi interpretată drept o decizie a lui Trump de a recurge la o nouă abordare în politica externă care l-ar îndepărta definitiv și irevocabil de secretarul de stat al SUA, mai dispus la negocieri, comentează EFE.

 

Agenția de presă spaniolă remarcă faptul că, în mod straniu, directorul CIAMike Pompeo, prezent și el la forumul din California și al cărui nume a fost vehiculat în ultima perioadă ca posibil înlocuitor al lui Tillerson, a adoptat un ton mai moderat decât McMaster în privința Coreei de Nord și a Iranului. "Credem că (președintele nord-coreean) Kim (Jong-un) este un individ rațional, dar ne temem că nu este sfătuit bine de cei care îl înconjoară", a spus Pompeo.

 

Referitor la Iran, directorul CIA a declarat că a scris mai multor reprezentanți politici și militari din această țară pentru a-și exprima preocuparea în legătură cu "atitudinea amenințătoare" a Teheranului față de Irak, unde SUA conduc o coaliție internațională care luptă împotriva grupării teroriste Statul Islamic. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22