Senatul SUA, vot majoritar pentru sanctiuni impotriva Rusiei. Trump are obiectii

E.b. | 28.07.2017

Senatul SUA a votat in mod coplesitor pentru a impune noi sanctiuni impotriva Rusiei, Iranului si Coreei de Nord, in ciuda obiectiilor presedintelui Donald Trump fata de proiectul de lege. Casa Alba ar fi deosebit de ingrijorata in legatura cu o prevede a noii legi, care i-ar limita capacitatea presedintelui de a ridica sanctiuni.

Pe aceeași temă

 
Sanctiunile au fost sustinute inclusic de senatori republicani, potrivit Reuters.

 

S-au inregistrat 98 de voturi pentru si doua impotriva proiectului de lege care va fi trimis acum la Casa Alba unde presedintele Trump isi poate exercita dreptul de veto. Daca va face uz de acesta, republicanii si democratii asigura in Congres o majoritate suficienta pentru adoptarea legii si in aceste conditii.

 

Casa Alba ar fi deosebit de ingrijorata in legatura cu o prevede a noii legi, care i-ar limita capacitatea presedintelui de a ridica sanctiuni. In baza textului, el va fi nevoit sa se consulte cu Congresul mai intai.

 

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca ancheta in desfasurare din Statele Unite privind presupusa ingerinta a Moscovei in alegerile prezidentiale americane dovedeste o "crestere a isteriei antiruse", la doua zile dupa ce Congresul american a votat noi sanctiuni impotriva Moscovei, transmite AFP

 

Si Camera Reprezentantilor din Congresul american a adoptat marti, cvasi-unanim, propunerea legislativa care sanctioneaza Rusia, Iranul si Coreea de Nord.

 

Forme inedite sanctiuni care permit:

 

sanctionarea companiilor europene care lucreaza pentru construirea gazoductelor ce vin din Rusia.
 

limitarea accesului la bancile americane sau excluderea de la licitatiile publice din Statele Unite.
 

vor fi vizate organizatiile financiare care trateaza cu Phenianul, precum si orice persoana sau companie implicata in programul balistic international sau care are legaturi cu Corpul Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului.
 

Parlamentarii americani, fortand mana presedintelui Donald Trump, doresc sa impuna masuri de represalii Rusiei dupa campania de dezinformare si de piratare cibernetica atribuita Rusiei in perioada alegerilor prezidentiale americane de anul trecut. Anexarea Crimeii si ingerintele Rusiei in Ucraina sunt alte motive invocate.

 

Rusia a promis sa riposteze avertizand ca acest proiect ameninta "foarte serios" speranta de normalizare a relatiilor bilaterale dupa alegerea lui Donald Trump.

 

Potrivit ziarul Kommersant, se preconizeaza ca Rusia va confisca o cladire rezidentiala din Moscova ce apartine Statelor Unite si un depozit al ambasadei SUA si va expulza 35 de diplomati. De asemenea, Rusia ar putea limita numarul functionarilor americani din Moscova, acestia fiind mai multi decat numarul diplomatilor rusi din Washington. Pe de alta parte, analistii si oamenii de afaceri citati de Kommersant spun ca Moscova nu are parghii sa afecteze serios economia SUA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22