Serviciile ruse le acuză pe cele ucrainene că au pregătit și executat atacul asupra Dariei Dughina

L. G. | 22.08.2022

FSB, urmașa KGB, spune că „atentatul a fost pregătit și executat de serviciile speciale ucrainene, executanta fiind un cetățean ucrainean, Natalia Volvk (43 de ani), care a părăsit imediat țara via Estonia

Pe aceeași temă

FSB afirmă într-un comunicat de presă că autoarea atentatului este Natalia Vovk, de cetățenie ucraineană, care a sosit în Rusia în luna iulie împreună cu fiica sa și au închiriat un apartament vecin cu cel în care locuia fiica ideologului rus Alexandr Dughin.

Potrivit comunicatului serviciului rus de informații, „crima a fost pregătită și comisă de serviciile speciale ucrainene".

„Autorul atentatului este un cetățean al Ucrainei, Vovk Natalia Pavlovna, născută în 1979, care a ajuns în Rusia pe 23 iulie 2022 împreună cu fiica sa Shaban Sofia Mikhailovna, născută în 2010", a precizat FSB.

FSB a precizat că, după comiterea crimei, „Vovk împreună cu fiica ei au plecat prin regiunea Pskov în Estonia".

Potrivit FSB, „pentru a organiza asasinarea Duginei și a obține informații despre programului ei de viață, au închiriat un apartament la Moscova, în casa în care locuia defunctul".

Pentru a monitoriza pe fata lui Dughin, suspecții au folosit o mașină Mini Cooper, iar la intrarea în Rusia au fost folosite numerele Republicii Populare Donețk - E982XN DPR, la Moscova – numere kazahstaneze - 172AJD02, iar la plecare - ucrainene - AH7771IP.

„În ziua crimei, Vovk și Șaban se aflau la festivalul literar și muzical «Tradiția», unde Dughina a fost prezentă în calitate de invitat de onoare", se arată în raport, citat de Interfax.

FSB a publicat o înregistrare video cu suspecta în cazul uciderii Dariei Dughina

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=253&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F1564493363803622%2Fvideos%2F766915977760246%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="253" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

FSB a raportat că materialele de anchetă au fost transferate comitetului de anchetă al Federației Ruse.

„S-a stabilit acum că bomba din mașina lui Dughina a fost detonată de la distanță. Probabil că mașina a fost monitorizată și mișcarea sa a fost supravegheată”, a declarat pentru TASS oficialul din cadrul forțelor de ordine, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Daria Dughina de 30 de ani care se afla la volanul SUV-ului a murit. Tatăl său, Aleksandr Dughin, urma să fie și el în mașină, dar în ultimul moment s-a răzgândit și a plecat împreună cu un prieten.

Detaliile exploziei sunt investigate în prezent de Comitetul de Investigații din Rusia, a mai transmis FSB.

Anterior, oficialii ruși au declarat că 400 de grame de TNT au fost folosite pentru a produce explozia și că „dispozitivul exploziv a fost atașat sub SUV, pe partea șoferului”, a mai scris TASS.

„Evacuată cu succes din Rusia”

Fostul deputat rus, în prezent cetățean ucrainean, Ilia Ponomarev, a declarat într-o postare pe Telegram că Natalia Vovk și Sofia Șaban au fost „evacuate cu succes dincolo de granițele Rusiei, atât la rugămintea prietenilor noștri ruși, cât și a altora. Nu au participat direct la acțiunea din 20 august 2022 care a vizat-o pe Daria Dughina (Platonova)”.

Este o recunoaștere parțială a implicării Nataliei Volvk în pregătirea atentatului, pe care însă nu l-ar fi executat efectiv ea.

Anterior, Ponomarev postase pe Telegram o declarație a Armatei Naționale Republicane grupare anti-Putin complet necunoscută până în acest moment căreia îi atribuia responsabilitatea atentatului.

Ucraina neagă orice implicare

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminica aceasta că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început „să se dezintegreze intern” (sic) şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională” asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22