Slovacia este a doua țară NATO care va livra avioane de luptă MIG-29 în Ucraina

L. G. | 17.03.2023

La o zi după ce Polonia a anunțat că va trimite avioanele de luptă MIG-29 în Ucraina, guvernul slovac aprobă același lucru, devenind a doua țară NATO care livrează avioane de luptă Kievului.

Pe aceeași temă

Slovacia va trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri prim-ministrul Eduard Heger, devenind al doilea membru al NATO care a promis avioane de luptă, după Polonia.

„Promisiunile trebuie respectate și când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot posibilul. Mă bucur că alții [fac] la fel”, a scris Heger pe twitter.

Ajutorul militar este esențial, a adăugat el, pentru a se asigura că Ucraina „se poate apăra” față de Rusia și implicit asigură protecție Europei de Est.

Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare antiaeriană KUB, a mai anunţat premierul Heger.

Ministrul apărării, Jaroslav Nad, a declarat că Slovacia va primi 200 de milioane de euro de la UE drept despăgubire și armament nespecificat din SUA în valoare de 700 de milioane de euro.

Slovacia își ține la sol flota de Mig-uri începând din vara anului trecut din cauza lipsei de piese de schimb și de expertiză pentru întreținerea avioanelor după ce tehnicienii ruși s-au întors acasă.

În absența propriei forțe aeriene, Polonia și Republica Cehă au intensificat misiunile pentru monitorizarea spațiului aerian slovac, Ungaria urmând să se alăture și ea în cursul acestui an.

Aliaţii NATO din fostul bloc sovietic, cum ar fi Polonia şi Slovacia, au fost susţinători deosebit de vocali ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. Joi, Polonia a anunţat că va trimite Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare, devenind astfel primul dintre aliaţii Kievului care va furniza astfel de aeronave. Ţările occidentale care au furnizat arme Ucrainei, inclusiv SUA, au refuzat până acum să trimită avioane de luptă.

Pescov: Nu vor schimba cursul războiului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a condamnat inițiativele Poloniei și Slovaciei, spunând că avioanele pe care le va primi Kievul nu vor schimba cursul „operațiunii militare speciale”, ci doar „vor aduce suferințe suplimentare Ucrainei și poporului ucrainean”.

„Desigur, în timpul operațiunii militare speciale, toate aceste avioane de luptă vor fi distruse”, a adăugat el.

El a comentat că decizia de a furniza avioane MiG-29 este un alt exemplu al modului în care o serie de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv Polonia, „îşi sporesc nivelul de implicare directă în conflict".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a încercat să minimizeze valoarea acestor avioane de producţie sovietică, spunând că planurile Slovaciei şi Poloniei de a oferi Ucrainei aparate MiG-29 seamănă cu o casare a unor echipamente inutile. "Pare că aceste ţări se angajează astfel în reciclarea de echipamente vechi şi inutile", a declarat Peskov ironic.

La începutul invaziei rusești, se apreciază că Ucraina avea aproximativ 120 de avioane capabile de luptă - în principal MiG-29 și Su-27 de producție sovietică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22