Șoigu: Prima etapă a „operațiunii armate” în Ucraina s-a încheiat. Urmează eliberarea Donbasului

L. G. | 29.03.2022

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut prima intervenție televizată, după o absență publică de mai bine de două săptămâni, în care a comunicat că Moscova se va concentra pe eliberarea Donbasului.

Pe aceeași temă

El a afirmat că principalele obiective ale primei faze a „operațiuni militare” din Ucraina au fost atinse, puterea de luptă a armatei ucrainene fiind „redusă semnificativ”. Astfel forțele ruse se pot concentra de acum încolo pe eliberarea Donbasului.

În primul rând, despre cursul operațiunii militare speciale a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei - în general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost finalizate.

Potențialul de luptă al forțelor armate ucrainene a fost semnificativ redus, ceea ce permite concentrarea atenției principale și a eforturilor principale asupra atingerii scopului principal - eliberarea Donbasului”, a spus Șoigu, citat de Tass.

El a susținut că forțele armate ale Ucrainei „au suferit pagube semnificative”.

"Supremația în aer a fost câștigată. Forțele aeriene și sistemul de apărare aeriană (ale Ucrainei - n.r.) au fost practic distruse", a mai susținut ministrul rus.

Serghei Șoigu a fost o prezență mediatică constantă de la lanșarea invaziei ruse în Ucraina, însă presa a remarcat săptămâna trecută o dispariție a acestuia din spațiul public. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat ulterior dispariția ministrului rus al Apărării din spațiul public prin faptul că ar fi ocupat cu Ucraina și că nu are timp de apariții media.

Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă”, a transmis Şoigu, citat de EFE.

Ministrul rus a afirmat din nou că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident este „iresponsabilă”. „Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni”, susţine el.

Şoigu a anunţat că, în ultimele două săptămâni, Rusia a ucis „în campania militară din Ucraina circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit ţara”. Ministrul rus, care a lăudat „marele profesionism, curaj şi dezinteres” al militarilor ruşi în Ucraina, a reiterat că „s-au încheiat obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii militare speciale” din Ucraina. „Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului”, a insistat Şoigu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22