Soldatul rus judecat pentru crimă de război, închisoare pe viață pentru uciderea unui civil

L. G. | 23.05.2022

Un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe sergentul rus Vadim Şişimarin la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil ucrainean.

Pe aceeași temă

Acesta reprezintă primul verdict într-un proces cu privire la crimele de război comise de armata rusă în timpul invaziei sale în Ucraina, relatează The Guardian.

Verdictul a fost pronunţat luni de către judecătorul Serghei Ahafonov într-o sală de judecată plină, unde zeci de jurnalişti ucraineni şi străini s-au înghesuit.

Judecătorul a spus că, deşi Şişimarin a cooperat în cadrul anchetei şi a exprimat remuşcare în legătură cu crima comisă, instanţa ucraineană nu a putut accepta afirmaţia sa potrivit căreia nu a intenţionat să îl ucidă Oleksandr Şelipov, în vârstă de 62 de ani, când a tras în el.

În momentul uciderii, Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, și alți soldați călătoreau într-o mașină pe care au confiscat-o după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea lor.

Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a declarat că-i ”pare sincer rău” pentru că l-a ucis pe civil.

Sergentul acuzat a purtat un hanorac în culorile gri şi albastru şi a ascultat cu capul plecat cum judecătorul a pronunţat verdict din interiorul cutiei de sticlă pentru inculpaţi.

Acuzatului i s-a oferit o traducere a sentinţei judecătorului din ucraineană în rusă de către un interpret desemnat de instanţă.

Reacția Kremlinului

Kremlinul este „preocupat” de situația soldatului rus Vadim Șișimarin și va căuta modalități de a-i oferi asistență, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de BBC.

„Desigur, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru”, a declarat Peskov reporterilor în cadrul unei conferințe telefonice.

„Nu avem multe oportunități de a-i proteja interesele pe teren, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate [la Kiev]. Dar acest lucru nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”, a adăugat Peskov, fără a preciza la ce tip de canale făcea referire.

Urmează mai multe procese

Mai multe alte presupuse crime de război sunt în curs de investigare de către autoritățile din Ucraina.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina afirmă că este posibil să fi avut loc peste 11.000 de crime.

Acest proces din capitala ucraineană, Kiev, este văzut ca o șansă a Ucrainei de a dovedi, dincolo de orice îndoială, că un soldat rus a ucis un civil fără să țină cont de regulile războiului.

Înaintea verdictului, avocatul apărării lui Șișimarin – numit de stat – a declarat pentru BBC că niciun oficial rus nu a luat legătura cu el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22