Sondaj: SUA, tot mai divizate, polarizate politic și cu diferențe între clase sociale

Redactia | 26.10.2018

Cei mai mulți dintre americani cred că Statele Unite sunt extrem de divizate, iar diferențele dintre ei nu vor dispărea curând.

Pe aceeași temă

 

 

Sondajul Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research arată că o majoritate covârșitoare a americanilor consideră că Statele Unite sunt foarte divizate și puțini cred că aceste diferențe se vor atenua curând.

 

Făcut cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile intermediare din noiembrie, sondajul ilustrează diferențele tot mai mari dintre americani pe subiecte variate, de la asistența medicală la starea economiei și de la imigrație la judecătorii nominalizați pentru Curtea Supremă.

 

Sondajul a mai indicat că centrul politic american se restrânge puternic, iar societatea americană se polarizează tot mai mult spre dreapta sau spre stânga eșichierului politic.

 

Un sondai NBC/WSJ a avut rezultate similare, cu 80% dintre americani afirmând că țară este profund divizată.

 

La 6 noiembrie, americanii vor fi chemați să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 35 din cei 100 de senatori. De asemenea, vor fi aleși cei 39 de guvernatori, precum și vor fi supuse scrutinului numeroase alte mandate la nivelul statelor și la nivel municipal. Scenariul electoral cel mai vehiculat în acest moment este că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii speră că vor continua să mențină controlul Senatului.

 

Ancheta de opinie – care a fost realizată între 11-14 octombrie pe 1.152 adulți – a constatat că mai mult de 8 din 10 americani consideră că țara este foarte divizată în privința unor subiecte importante. Doar 20% dintre respondenți au afirmat că cred că țara va deveni mai puțin divizată în următorii câțiva ani, în timp ce 39% dintre ei sunt de părere că lucrurile se vor înrăutăți. O mare majoritate a americanilor chestionați, respectiv 77%, a declarat că sunt nemulțumiți de starea politicii în America.

 

Per ansamblu, 59% dintre americanii care au răspuns sondajului au dezaprobat modul în care președintele republican Donald Trump își exercită funcția de lider al Americii, în timp ce 40% dintre americani o aprobă. Opiniile americanilor legate de liderul de la Casă Albă sunt determinate de preferințele lor politice. În timp ce 83% dintre republicani aprobă felul în care Trump se achită de responsabilitățile de lider al Statelor Unite, 92% dintre democrați și 61% dintre independenți au declarat că nu sunt de acord cu felul în care el conduce țara. Așa cum explicam într-un material recent, în ciuda scandalurilor care i-au afectat mandatul, rata de popularitate a președintelui Trump printre americani continuă însă să rămână în general stabilă, ajutată de datele economice foarte bune și de o serie de victorii importante obținute de liderul de la Casa Albă în ultimele săptămâni, între care confirmarea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă și ajungerea la o înțelegere comercială cu Mexic și Canada, care să înlocuiască NAFTA.

 

Articolul integral în G4Media.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22