Sondajele dinaintea alegerilor europarlamentare: Ascensiunea extremei drepte și a populiștilor

Laurentiu Gheorghe | 23.05.2019

Cu patru zile înainte de scrutinul european, în Austria partidul de extremă dreapta, FPOe scade în sondaje după scandalul „Ibizagate”. În Franța, Marine Le Pen îl devansează pe Emmanuel Macron.

Pe aceeași temă

În Germania, conservatorii Angelei Merkel se află în frunte, în timp ce în Marea Britanie, pe primul loc se află partidul Brexit al lui Nigel Farage, conservatorii premierului May aflându-se pe un rușinos loc trei în opțiunile de vot, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Austria

Dizgraţia partidului de extremă dreapta FPOe, debarcat din guvernul lui Sebastian Kurz după publicarea unei înregistrări video compromiţătoare, se traduce printr-un recul de cinci puncte în singurul sondaj efectuat în ţară după dezvăluirile din „Ibizagate”. FPOe se află pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor, cu 18% din intenţiile de vot, faţă de 38% pentru partidul conservator al lui Kurz (OeVP), în creştere cu nouă puncte. Pe locul al doilea se află social-democraţii (SPOe), care se menţin la 26% din electorat, potrivit unui sondaj din 20 mai al institutului Research Affairs.

Germania

Potrivit unui număr de trei sondaje publicate între 15 şi 17 mai, conservatorii Angelei Merkel (CDU), creditaţi cu 28 până la 30% din sufragii, sunt daţi învingători, în timp ce Verzii au luat o opţiune pentru locul al doilea (între 17 şi 19%), devansând cu puţin un partid social-democrat (SPD, între 15 şi 17%) în criză de identitate. Partidul de extremă dreapta AfD este dat pe locul al patrulea, cu 12% din sufragii.

Spania

Scutită de un avans al euroscepticilor, Spania ar urma să plaseze în frunte Partidul Socialist (PSOE), creditat cu 28,9% până la 32,9% din sufragii. Urmează conservatorii din Partidul Popular (între 16,8% şi 19,7%), liberalii de la Ciudadanos (între 13,5% şi 16,1%), stânga radicală Podemos şi aliaţii săi (între 10,2% şi 14,8%) şi partidul de extremă dreapta Vox (între 6,8% şi 8,5%), potrivit unui număr de trei sondaje realizate între 17 şi 20 mai.

Franţa

Toate sondajele recente dau Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă) în frunte, cu un avans de 0,5 până la 3 puncte faţă de lista partidului LREM al şefului statului Emmanuel Macron, aliată cu Modem, în timp ce celelalte liste se află mult în urmă. Un sondaj al BVA publicat miercuri credita RN cu 23% din voturi, faţă de 22% pentru La Republique en Marche.

Marea Britanie

Potrivit unui sondaj al YouGov publicat miercuri, Partidul Conservator al Theresei May ar obţine un dureros loc cinci (7%), cu nu mai puţin de 30 de puncte în spatele Partidului Brexit al lui Nigel Farage, plasat în frunte, în faţa liberal-democraţilor (19%), Partidului Laburist (13%) şi Verzilor (12%).

Ungaria

Cu 50 până la 54% din intenţiile de vot pentru linia naţionalistă a partidului său Fidesz, premierul ungar Viktor Orban se pregăteşte de un scrutin fără suspans. Al doilea loc, mult în urmă, se va juca între partidul de extremă dreapta Jobbik, care încearcă să se repoziţioneze ca o formaţiune centristă, şi mai multe partide de stânga.

Italia

Cele două membre ale guvernului de coaliţie conduc cursa, Liga lui Matteo Salvini, cu discursul său antimigraţie şi anti-UE, aflându-se în frunte cu 31,2% din intenţiile de vot, înaintea Mişcării 5 Stele a lui Luigi di Maio, creditată cu 22,6% din sufragii, potrivit ultimului sondaj public care datează din 10 mai. Urmează apoi Partidul Democrat (PD, centru stânga), cu 20,9%, partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi (9,7%) şi partidul de extremă dreapta Fratelli d’Italia (5%).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22