Spania ar putea cere Belgiei sa-l extradeze pe liderul separatist Carles Puigdemont

E.b. | 02.11.2017

Fostul lider catalan Carles Puigdemont ar putea fi extradat din Belgia, avand in vedere ca procesul sau si al altor membri ai cabinetului sau destituit urmeaza sa inceapa azi la Madrid, iar el inca se afla la Bruxelles.

Pe aceeași temă

  

Practic, exista posibilitatea prezentarii de catre Spania a unei cereri de extradare pe numele lui Puigdemont daca nu se prezinta in fata instantei.

 

Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a anuntat ca acesta nu va reveni in Spania pentru proces si a propus in schimb ca anchetarea clientului sau sa se desfasoare in Belgia, transmite DPA, citat de ziare.com.

 

Audienta Nationala a emis marti o citatie pe numele lui Carles Puigdemont si al altor fosti colaboratori ai sai pentru a comparea in fata instantei. In timp ce Joaquim Forn si Dolors Bassa, fosti membri ai executivului catalan, au revenit marti seara la Barcelona, Puigdemont a ramas la Bruxelles.

 

Daca fostul sef al executivului catalan nu se prezinta in fata judecatorilor spanioli pentru a depune marturie, "va exista probabil o cerere de extradare adresata Belgiei si politia belgiana il va retine", a declarat Esteban Gonzalez Pons, eurodeputat spaniol din partea Partidului Popular (PP), pentru postul spaniol public de radio.

 

Puigdemont a ajuns luni la Bruxelles impreuna cu mai multi membri ai fostului sau cabinet. Dupa sosirea in capitala belgiana, el a promis ca va continua sa lupte pentru independenta Cataloniei.

 

Procurorul general al Spaniei a anuntat luni ca a cerut inculparea pentru nesupunere, razvratire si delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum si a membrilor parlamentului regional catalan care la 27 octombrie a votat declaratia unilaterala de independenta a Cataloniei.

 

Daca vor ajunge in fata instantei si vor fi gasiti vinovati, politicienii catalani risca pana la 30 de ani de inchisoare.

 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de catre guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional si a convocat alegeri anticipate in regiune pentru data de 21 decembrie.

 

Totusi, unii dintre cei mai importanti membri ai administratiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont si adjunctul sau, Oriol Junqueras, au declarat ca nu vor accepta aceste masuri si ca numai populatia Cataloniei ii poate destitui.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22