Spania. Reactia premierului la succesul separatist in alegerile regionale din Catalonia

Tudor Despina | 28.09.2015

Dupa ce au castigat scrutinul legislativ din Parlamentul de la Barcelona, partidele secesioniste au anuntat deja declansarea procesului de separare a regiunii Catalonia de Spania. De la Madrid, premierul Mariano Rajoy a exclus ipoteza rupturii.

Pe aceeași temă

 

Cu 72 de mandate din cele 135 cate numara Parlamentul de la Barcelona, formatiunile separatiste din Catalonia considera votul adjudecat in scrutinu de duminica drept un mandat pentru secesiunea de Spania.

 

In replica, Madridul respinge acest scenariu, premierul spaniol caracterizand demersul drept imposibil din punct de vedere legal:

 

Doar patru din zece catalani au votat pentru ruptură, aceasta este realitatea. Partizanii independenţei nu au respectat legea, iar de ieri ştim că nici nu au sprijinul majorităţii cetăţenilor. De aceea, chem noul guvern catalan care va rezulta în urma acestor alegeri să guverneze pentru toţi catalanii şi să pună capăt acestor rupturi şi tensiuni care au marcat ultimii ani”, a spus Mariano Rajoy, citat de Digi 24.

 

Potrivit rezultatelor scrutinului din weekend, lista "Împreună pentru da", principala coaliție separatistă, a obținut 62 de locuri.  Cealaltă listă separatistă Candidatura unității populare (CUP, extrema-stângă) obține 10. Împreună, cele două liste obțin 72 de locuri în legislativul regional de 135, dincolo de majoritatea absolută cerută de 68 de locuri.

 

Șeful executivului regional catalan în exercițiu Artur Mas a revendicat victoria, declarând: "Am câștigat!".

 

"Statului spaniol, fără ranchiună, adio", a scris pe contul său de Twitter Antonio Banos, șeful micului partid separatist de stânga anticapitalist.

 

Si Pablo Casado, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular (PP), aflat la putere în Spania, a declarat ca, prin aceste alegeri, catalanii au respins independența. "Majoritatea catalanilor au respins independența și vom continua să garantăm legalitatea, vom continua să apărăm unitatea Spaniei", a afirmat Casado.

 

"Evident că mâine totul va continua ca înainte în Catalonia", a mai spus el, înainte de a afirma: "Ceea ce guvernul (regional) trebuie sa înceapă să facă este să guverneze pentru toți catalanii și să oprească dezbaterile separatiste și de identitate care au eșuat".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22