Spațiul aerian al Ucrainei, monitorizat atent în timpul vizitei lui Joe Biden la Kiev

L. G. | 20.02.2023

Cel puțin două avioane de supraveghere ale USAF au zburat în cerc în apropierea graniței dintre Polonia și Ucraina, în timp ce Joe Biden a vizitat luni Kievul, relatează Sky News.

Pe aceeași temă

Ambele avioane ale Forțelor Aeriene Americane (USAF) sunt de tip Boeing E-3B Sentry, care funcționează ca sisteme de avertizare timpurie și control aeropurtat.

Aeronava monitorizează amenințările care se apropie, cum ar fi rachetele, cu ajutorul antenei sale radar distinctive.

De asemenea, poate îndeplini și alte sarcini de supraveghere și comunicare.

Este posibil ca ambele zboruri să se învârtă în cerc în apropierea graniței ucrainene pentru a detecta orice amenințare în timp ce președintele american se află în Ucraina.

Acestea au început să monitorizeze zona la ora 22:00, ora Ucrainei, aseară, probabil în momentul în care a început călătoria lui Biden în țară.

Datele de urmărire pentru ambele zboruri nu arată de unde au plecat, dar au fost vizibile pentru prima dată deasupra Poloniei.

Rusia a fost informată despre prezența președintelui SUA la Kiev

De asemenea, potrivit Associated Press, Washingtonul a contactat Moscova cu puțin timp înainte de vizita președintelui american Joe Biden în Ucraina.

Potrivit agenției de presă, „comunicarea obișnuită cu rușii a avut loc pentru a evita situațiile de conflict”. Astfel, părțile au încercat să evite calculele greșite care ar putea duce la un conflict între puterile nucleare, se arată în raport.

Casa Albă a informat Rusia despre planul vizitei la Kiev. "Înştiinţarea a fost făcută din raţiuni de evitare a unui conflict" şi a interpretărilor greşite între două puteri nucleare, a declarat Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională

Zbor secret la Kiev

Călătoria președintelui Biden la Kiev, luni, a fost secretă, o reflectare a preocupărilor de securitate abrupte legate de vizitarea unei zone de război active, relatează CNN.

Air Force One a plecat de la Baza Comună Andrews la „sub adăpostul întunericului”, duminică, la ora 4:15 a.m. ET. Reporterii aflați la bordul avionului nu au avut voie să aibă asupra lor telefoane mobile sau laptopuri.

Ucraina este o zonă de război activ în care armata americană nu are niciun control, ceea ce face ca vizita de luni să fie diferită de călătoriile prezidențiale anterioare în Irak sau Afganistan. Oficialii Casei Albe au exclus în mod repetat o vizită la începutul anului.

Biden a fost însoțit de un anturaj relativ restrâns, inclusiv consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, adjunctul șefului de cabinet Jen O’Malley Dillon și asistenta personală Annie Tomasini.

Luni dimineață, în timp ce traficul era oprit în Kiev, zvonurile circulau în capitala ucraineană, mai scrie CNN care aratau că un vizitator de profil înalt este pe drum. Nimeni nu știa cu siguranță cine ar putea fi VIP-ul, dar pregătirile de securitate sugerau că este vorba de o vizită la nivel înalt; poate cel mai înalt nivel dintre toate.

Mai multe străzi din centrul orașului au fost închise circulației, iar prezența militară a fost neobișnuit de mare luni dimineață, chiar și pentru capitala unei țări devastate de război.

Drumurile din jurul Mănăstirii cu domul de aur Sfântul Mihail din centrul Kievului au fost curățate peste noapte și blocate dis-de-dimineață, provocând ambuteiaje pe străzile din jur.

Piața din fața bisericii a devenit un loc popular pentru demnitarii străini care vizitează capitala. Acolo sunt expuse tancuri rusești distruse, alături de o statuie care a fost învelită în saci de nisip pentru a fi protejată de explozii.

Oaspeților de la hotelul cu vedere spre piață li s-a spus că fotografierea și filmarea erau interzise luni dimineața. Ei au fost avertizați că conexiunea la internet și semnalul telefoanelor mobile ar putea fi întrerupte.

Până acum, orașul era obișnuit cu vizitatorii de profil înalt, o serie de lideri politici călătorind acolo în ultimele luni. Dar chiar și așa, nivelul de securitate – și entuziasmul – din Kiev au fost un indiciu clar că se plănuia ceva important.

Apoi, în jurul prânzului, ora locală, a fost anunțat: Președintele SUA, Joe Biden, se afla în țară.

Acesta s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski într-o plimbare prin Kiev chiar în momentul în care sirenele de raid aerian au răsunat în tot orașul. Biden sosise cu câteva ore înainte, după ce a efectuat un zbor secret.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22