Spiegel: Siegfried Mureșan, favorit pentru a deveni comisar european. Paritatea de gen, compromisă

Laurentiu Gheorghe | 26.10.2019

Ursula von der Leyen nu va reuși să obțină paritatea de gen dorită în cadrul Comisiei Europene, după ce candidaturile respinse ale Franței și României sunt înlocuite cu bărbați, scrie Spiegel.

Pe aceeași temă

În locul candidatelor Franței și României, respinse de Parlamentul European sunt nominalizați bărbați, la București fiind favorit pentru a ocupa postul de comisar european pentru Transporturi europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

„Nominalizarea nu este încă oficială, deoarece România nu are un nou cabinet, după răsturnarea guvernului social-democrat, la începutul lunii octombrie”, scrie Spiegel citată de HotNews.ro.

Spiegel menționează, citând surse politice, că dacă Ludovic Orban va fi votat de Parlament pentru funcția de premier al noului guvern, atunci Siegfried Mureșan va fi noua propunere a României pentru funcția de comisar european.

Prin această nominalizare, România ar fi a doua țară care va înlocui cu un bărbat o candidată pentru CE respinsă de Parlamentul European. Franța l-a nominalizat deja pe fostul secretar al Trezoreriei, Thierry Breton, drept nou comisar pentru piață internă, după ce Sylvie Goulard n-a avut susținere în Parlamentul European.

Prin formula 11 femei comisar la 16 bărbați, paritatea de gen în Comisia Europeană este compromisă.

Reprezentanții creștin-democrați și cei social-democrați nu văd o prea mare problemă în nerespectarea „cotei de femei” în CE, potrivit unor declarații apărute în presa germană. Verzii sunt însă mai sceptici. „Atunci când jumătate din populație este feminină, acest lucru trebuie să se reflecte și în ocuparea funcțiilor de conducere”, a declarat Ska Keller, lider al grupului parlamentar al Verzilor din Parlamentul European. Tot ea se întreabă cum de Franța nu a putut găsi o candidată adecvată pentru funcția de comisar european.

În Germania, chiar dacă astăzi există cel puțin 30 la sută femei în consiliile de supraveghere ale celor mai mari 100 de companii germane listate la bursă, în conducerea acestora cota de femei e dezastruoasă, „sub 8,5%", după cum a declarat Angela Merkel la întâlnirea anuală a Asociației Femeilor de Afaceri din Germania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22