Sri Lanka: Cel puțin 207 de morți și 450 de răniți după explozia a 6 bombe în biserici și hoteluri

Laurentiu Gheorghe | 21.04.2019

Trei biserici au fost devastate de explozia unor bombe în Sri Lanka, chiar în timpul slujbei din Duminica Paștelui catolic. Alte bombe au explodat în trei hoteluri de lux din capitala țării, Colombo.

Pe aceeași temă

În timpul slujbei de Paște, trei biserici catolice lin Sri Lanka și trei hoteluri de lux din Sri Lanka au fost devastate de explozii, provocând moartea a cel puțin 156 de oameni și rănirea a peste 400, conform relatărilor autorităților și medicilor din spitale.

Chiar în Duminica Paștelui, în Capitala Sri Lanka, Colombo, și în alte două orașe, au avut loc cele mai grave atentate teroriste, după relativa acalmie survenită după terminarea războiului civil în urmă cu 10 ani.

Numai într-o singură biserică, Sfântul Sebastian, din Katuwapitiya, localitate situată la nord față de Capitala Colombo, au fost omorâți peste 50 dintre credincioșii prezenți la Slujba de Paște, a declarat un ofițer de poliție, citat de Reuters. În fotografiile postate pe rețelele de socializare se pot vedea trupuri împrăștiate pe podea, strane împroșcate cu sânge și acoperișul distrus de suflul exploziei.

Jurnaliștii relatează că într-o altă biserică din orașul Batticaloa din Provincia de Est, explozia unei bombe a provocat moartea a 25 de oameni.

În capitala țării, Colombo, trei hoteluri de lux au fost ținta atacurilor teroriste, Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel și Cinnamon Grand Colombo. Încă nu este clar câte victime a făcut bombele în aceste trei hoteluri.

Poliția locală a anunțat că nouă străini se numără printre morți.

Până acum atentatele cu bombă nu au fost revendicate de nicio grupare teroristă. Țara a fost scena unui război de decenii cu separatiștii Tamil, încheiat în 2009, pe parcursul căruia exploziile bombelor, în special în capitala țării, erau evenimente curente.

Premierul țării Ranil Wickremesinghe a convocat imediat consiliul de securitate națională:

„Condamn puternic aceste atacuri lașe împotriva concetățenilor noștri. Cer tuturor Srilankezilor ca în timpul acestei tragedii să rămână puternici și uniți” a scris el pe Tweeter.

„Vă rog nu propagați rapoarte neconfirmate și speculații. Guvernul întreprinde acțiuni imediate pentru a aduce situația sub control”.

O altă explozie s-a produs la Biserica Sfântul Anton din in Kochcikade, Colombo.

Anul trecut au avut loc peste 86 de incidente, constând din amenințări și violențe, îndreptate împotriva credincioșilor creștini conform Alianței Creștine Evanghelice Naționale din Sri Lanka (NCEASL), care reprezintă mai mult de 200 de parohii și alte organizații creștine.

Numai de la începutul anului, NCEASL a raportat 26 de acțiuni împotriva creștinilor, inclusiv agresiunea unor călugări budiști care au vrut să întrerupă Liturghia de Duminică săvârșită într-o biserică, ultimul incident fiind înregistrat pe 25 martie.

Conform recensământul din 2012, din totalul populației de 22 de milioane de locuitori, 70% sunt budiști, 12,6% hinduiști, 9,7% musulmani și 7,6% creștini.

În raportul pe 2018 al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în Sri Lanka se arată că bisericile și comunitățile de creștini se află sub presiunea autorităților ca să înceteze slujbele declarate oficial ca fiind „întruniri neautorizate”.

În același document se mai menționează încercările constante ale călugărilor budiști de a închide bisericile și moscheile din țară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22