Stare de urgență la Ottawa. Poliția e copleșită de numărul protestatarilor antivacciniști

Redactia | 07.02.2022

Primarul orașului Ottawa, Jim Watson, a declarat duminică stare de urgență în capitala canadiană pentru a face față unui protest antivaccinist fără precedent ce durează de 10 zile.

Pe aceeași temă

Primarul orașului Ottawa, Jim Watson, a declarat duminică stare de urgență în capitala canadiană pentru a face față unui protest fără precedent ce durează de 10 zile și care a blocat o mare parte din centrul capitalei canadiene, anunță Reuters.

Edilul, care cu câteva ore mai înainte se plânsese că demonstranții sunt mai numeroși decât poliția și controlează situația, nu a dat detalii despre măsurile pe care le-ar putea impune.

Declararea stării de urgență „reflectă pericolul grav și amenințarea la adresa siguranței și securității cetățenilor pe care o reprezintă demonstrațiile în curs de desfășurare și evidențiază nevoia de sprijin din partea altor instituții”, a spus Jim Watson într-o declarație.

 Mulți locuitori ai capitalei canadiene au fost revoltați de lipsa de reacție din partea autorităților. Poliția din Ottawa i-a relocat duminică pe unii protestatari și a ridicat noi baricade, dând asigurări că adună dovezi „financiare, digitale, de înregistrare a vehiculelor și alte dovezi care vor fi folosite în cadrul urmăririlor penale”.

 De asemenea, autoritățile au anunțat că vor lua măsuri drastice împotriva persoanelor care încearcă să aducă canistre pentru a alimenta sutele de camioane mari ce blochează majoritatea drumurilor din centrul orașului.

 Autoritățile vor să împiedice alimentarea camioanelor care blochează de 10 zile capitala canadiană Foto: Profimedia Images

Știrea inițială:

 Manifestaţia de la Ottawa împotriva obligativităţii vaccinării, care paralizează parţial capitala canadiană de zece zile, se transformă într-o mișcare ce scapă de sub control și capătă accente politice, unii dintre protestatari cerând deja dizolvarea guvernului condus de Justin Trudeau. Poliția spune că protestul este finanțat în parte de simpatizanți extremiști din SUA. De altfel, între protestatarii care au paralizat centrul capitalei canadiene sunt şi câţiva care arborează steaguri naziste sau ale „supremaţiei albe”, menţionează Reuters.

 Duminică, primarul capitalei Ottawa, Jim Watson, citat de Reuters, a declarat că poliția este depășită numeric, iar protestatarii din centrul orașului controlează situaţia. „Situaţia a scăpat complet de sub control în acest moment pentru că indivizii cu protestul sunt la manşă”, a spus Watson la un post local de radio. „De departe au mai mulţi oameni decât avem noi agenți de poliţie”, a adăugat acesta.

 Manifestația împotriva obligativităţii vaccinării are la origine mişcarea „Convoiul libertăţii”, iniţiată de camionagii. Ea a început ca o mișcare împotriva condiției puse de autoritățile canadiene ca șoferii de camion transfrontalieri să se vaccineze, dar s-a transformat treptat într-un protest  mai general îndreptat împotriva măsurilor de sănătate publică și a guvernului premierului Justin Trudeau.

 Un important membru al guvernului liberal a afirmat că uşurinţa cu care convoiul protestatarilor a blocat zona din jurul Parlamentului şi aparenta neputinţă a poliţiei constituie o „o umilinţă naţională”.

 Protestul a fost încurajat de reprezentanţi recunoscuţi ai conservatorilor canadieni, dintre care unii chiar şi-au făcut selfie-uri cu camionagiii, dar care nu au vrut să comenteze.

 Sâmbătă, mii de oameni au manifestat în mai multe oraşe canadiene, inclusiv în hub-ul financiar Toronto, protestele împotriva obligativităţii vaccinării răspândindu-se și în afara capitalei, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22