Stat Islamic le plateste pana la 10.000 euro recrutorilor de combatanti pentru Siria

I. P. | 16.10.2015

Gruparea Stat Islamic (SI) le plătește până la 10.000 de dolari celor care reușesc să recruteze voluntari pentru Siria, au declarat vineri la Bruxelles experți ai Națiunilor Unite, la prezentarea unei anchete realizate în Belgia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Avocata poloneză Elzbieta Karska, care conduce un grup de lucru al ONU privind activitățile luptătorilor străini care pleacă în zonele de conflict, a confirmat că Statul Islamic a recurs la rețelele de socializare și la rețele informale (familii, prieteni etc.) pentru a recruta noi jihadiști în Belgia.

 

Acești intermediari, care se află deseori în Siria, 'sunt plătiți în funcție de numărul persoanelor recrutate și de faptul că recruții lor se căsătoresc după aceea', a precizat grupul de experți ai ONU într-un raport preliminar prezentat presei la Bruxelles.

 

"Am fost informați de cazuri în care cei care recrutează sunt plătiți cu 2.000 sau 3.000 de dolari până la 10.000 de dolari, în funcție de persoana recrutată. Acest lucru depinde de capacitățile persoanei recrutate. Dacă este vorba despre cineva cu un nivel ridicat de educație, precum un informatician sau medic, cel care îl recrutează este plătit mai mult", a declarat Karska, care a condus misiunea de anchetă de o săptămână în Belgia.

 

"Sunt plătiți de Daesh" (acronimul arab pentru SI), a afirmat un alt membru al delegației ONU, chiliana Patricia Arias. 'Atunci când există un contact personal direct, radicalizarea este mai rapidă', a mai spus ea.

 

Profilurile combatanților sunt 'diverse', însă vârsta lor medie este de aproximativ 23 de ani. 'De asemenea, numărul femeilor care pleacă este în creștere', se precizează în raport.

 

În ceea ce privește motivațiile, ele sunt variate: "credința religioasă", "motive umanitare" sau "dorința de aventură".

 

Cu cifre variind între '375 și 500 de luptători', potrivit statisticilor furnizate de autoritățile belgiene experților ONU, Belgia este țara membră UE de unde provin cei mai mulți jihadiști plecați în Siria sau Irak, proporțional cu populația sa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22