Stat Islamic revendică atacul de la clubul din Istanbul, unde au fost ucişi 39 de oameni

E.b. | 02.01.2017

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat luni dimineaţă atacul armat care a zguduit în noaptea dintre ani clubul Reina din Istanbul, unde au fost ucise 39 de persoane, printre care se numără 24 de cetăţeni străini.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Este pentru prima oară când ŞI revendica un atentat în Istanbul, conform HotNews.ro.

Potrivit presei turceşti, bărbatul a tras între 120 şi 180 de gloanţe în cursul atacului care a durat circa 7 minute, înainte de a fugi.

Identitatea atacatorului nu este cunoscută, dar cotidianul Hurriyet scria luni ca autorităţile urmaresc pistă  şi că ucigaşul ar putea fi un kirghiz sau un uzbek.

"Pericolul continua", scria luni editorialistul Abdulkadir Selvi în Hurriyet. "Atât timp cât acest terorist nu este arestat, nu ştim când şi unde un masacru poate avea loc".

Tot potrivit Hurriyet, anchetatorii cred că bărbatul ar putea avea legături cu celula care a comis triplul atentat sinucigaş de la aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu 47 de morţi în iunie şi imputat de autorităţi tot ŞI. 

 

 

Autorităţile turce au lansat o operaţiune masivă pentru a-l captura pe atacatorul necunoscut (foto), care a reuşit să scape în haosul de după atac, transmite Reuters, preluată de News.ro.

 

”În continuarea operaţiunilor binecuvântate pe care luptătorii Statului Islamic le-au condus împotriva apărătorilor crucii din Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul dintre cele mai faimoase cluburi de noapte, unde creştinii petrec această sărbătoare apostată”, se arată într-un comunicat al ISIS.

 

The Guardian scrie că autorităţile turce au descoperit mai multe similarităţi între atentatul de la aeroportul internaţional Ataturk şi atacul armat de la clubul Reina. De asemenea, anchetatorii încearcă să investigheze dacă este vorba chiar de aceeaşi celulă teroristă a ISIS.

 

Până în acest moment, liderii turci au evitat să speculeze cu privire la identitatea principalului suspect sau gruparea din spatele atacului armat din Istanbul.

 

Atacul armat a avut loc în jurul orei locale 01.30, când aproximativ 500 - 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului

 

”Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă... a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, declara guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

 

Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului.

 

Imagini cu teroristul care pătrunde trăgând în clubul Reina 

De asemenea, presa turcă l-a găsit pe taximetristul care l-a transportat pe atacatorul necunoscut până la clubul Reina. Acesta din urmă a susşinut că suspectul părea originar din Asia.

 

”Atacatorul criminal a intrat în clădire cu un Kalaşnikov. Serviciile secrete americane au avertizat în urmă cu o săptămână cu privire la un asemenea incident şi măsuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleză. Şi uitaţi ce s-a întâmplat”, spunea proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan.

 

Martorii au rememorat haosul şi panica oamenilor care încercau să scape cu viaţă din clubul Reina, povestind cum s-au căţărat peste cadavre pentru a reuşi să iasă.

 

”Tocmai ne găsisem un loc, în apropierea uşii era foarte mult praf şi fum. Apoi au început focurile de armă şi multe fete au leşinat. Ei spun că au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred că sunt mai multe victime pentru că atunci când mergeam oamenii se căţărau peste alţii”, a relatat fotbalistul Sefa Boydaş, aflat ţn club în acea noapte.

 

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.

 

Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna iulie un atentat sângeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

 

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22