Statele baltice și Rusia își retrogradează relațiile diplomatice la nivel de însărcinați cu afaceri

L. G. | 23.01.2023

Estonia și Letonia îi expulzează pe ambasadorii ruși aflați la post în capitalele lor după ce Moscova a anunţat că îşi retrogradează nivelul relaţiilor diplomatice cu Estonia, acuzată de „rusofobie totală”

Pe aceeași temă

Ministerul rus de Externe a anunţat luni că i-a spus trimisului estonian că trebuie să plece luna viitoare. Estonia a răspuns la fel, spunându-i trimisului rus să plece până la 7 februarie, a declarat ministrul afacerilor externe Urmas Reinsalu, relatează Reuters.

Letonia, în solidaritate cu Estonia, l-a rechemat acasă pe trimisul său special la Moscova, potrivit unui tweet al ministrului de externe Edgars Rinkevics.

Ambele ţări baltice au precizat că îşi retrogradează relaţiile diplomatice cu Rusia la nivel de însărcinat cu afaceri.

Estonia, Letonia şi vecinul lor baltic, Lituania, au fost printre aliaţii NATO care au susţinut cu tărie ca Germania să furnizeze tancuri de luptă Leopard pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse.

„Vom continua să sprijinim Ucraina, în condiţiile în care Rusia plănuieşte atacuri pe scară largă, şi facem apel la alte ţări care gândesc la fel ca noi să îşi sporească asistenţa acordată Ucrainei", a declarat ministrul estonian Reinsalu, într-un comunicat.

La rândul său, Lituania îl expulzase pe emisarul rus încă din aprilie anul trecut şi şi-a diminuat reprezentarea diplomatică, după ce Ucraina a acuzat forţele ruse de uciderea civililor în oraşul Bucea.

Moscova a declarat că decizia pe care a luat-o luni a fost un răspuns la o decizie a Estoniei de a reduce dimensiunea ambasadei ruse din Tallinn. "În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat", a declarat MAE rus.

"Regimul estonian a primit ceea ce a meritat", a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Estonia a transmis Rusiei, la 11 ianuarie, să reducă numărul de diplomaţi de la ambasada sa din Tallinn la opt, echivalentul numărului de diplomaţi estonieni aflaţi la post la Moscova.

Toate cele trei ţări baltice s-au alăturat săptămâna trecută altor câtorva aliaţi occidentali, trimiţând mai multe arme proprii în Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22