Statul Islamic pregătește noi atacuri asupra Europei, avertizează Europol

Tudor Despina | 25.01.2016

Gruparea terorista Daesh (Statul Islamic) e pregătită de noi atacuri asupra Europei. Avertizarea vine de la Europol, în condițiile în care continentul se află sub măsuri stricte de securitate.

Pe aceeași temă

 

Atacurile din Paris, lansate la finalul anului trecut, au ridicat și mai mult intențiile Daesh pentru noi atentate. Europa pare să reprezinte în continuare teritoriul-țintă pentru jihadiștii islamiști. Șeful Europol, Rob Wainwright, trage un semnal de alarmă în acest sens.

 

Statul Islamic este capabil și pregătit să ducă noi atacuri în Europa”, a spus luni șeful Europol, citat de Wall Street Journal. Prezent la Amsterdam, în cadrul deschiderii noului centru anti-terorism al Europol, Wainwright a lansat un avertisment serios. “Informațiile sugerează că Statul Islamic a dezvoltat o comandă de acțiune externă antrenată pentru atacuri în stilul forțelor speciale în mediul internațional”, a adăugat șeful Europol, citând un raport de informații lansat de experții instituției.

 

Raportul scoate în evidență amenințarea unui alt atac asupra Franței, atac “având intenția de a produce victime masive în rândul populației civile”, deși nici alte state ale Uniunii Europene nu sunt ocolite. La Londra, serviciile de securitate sunt îngrijorate de conexiuni între liderul atacurilor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, și posibil agenți SI din Regatul Unit.

 

În acest context, a continuat șeful Europol, liderii europeni au decis să deschidă în premieră un “centru operațional pan-european pentru combaterea terorismului”, arată și BBC. Raportul Europol vorbește despre posibile atacuri în stilul celor de la Mumbai, din India, iar atacurile din 13 Noiembrie anul trecut din capitala Franței și doborârea unui avion rusesc de linie deasupra Egiptului, în Octombrie 2015, “sugerează o schimbare de direcție în strategia SI către o inițiativă globală”. Mai mult de 5.000 de cetățeni ai UE au fost radicalizați în luptele din Siria, mulți dintre ei întorcându-se acasă, a mai arătat Rob Wainwright.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22