Stoltenberg, la Bucureşti:NATO își întărește prezența în Est, nu dorește să izoleze Rusia

Dora Vulcan | 09.10.2017

NATO își întărește prezența în est și sud-est, a spus Jens Stoltenberg. Alianța nu dorește însă să izoleze Rusia, a spus șeful NATO în discursul susținut la București.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 NATO își întărește prezența în est și sud-est, a spus Jens Stoltenberg. Alianța nu dorește însă să izoleze Rusia, a adăugat șeful NATO în discursul susținut la București.

 

 

„Încep prin a mulțumi României pentru găzduirea acestei reuniuni și pentru contribuțiile numeroase și foarte solide la Alianță, la apărarea și siguranța noastră comune. România este importantă în foarte multe privințe — contribuția ei la misiunile din Afganistan și Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici și pentru că dorește să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Așadar, România dorește să mențină în siguranță cei aproape 1 miliard de cetățeni ai NATO”', a spus Stoltenberg.

 

 ''NATO este o alianta care isi tine promisiunile. Spunem ceea ce facem si facem ceea ce spunem (...) Ne adaptam la noile provocari de securitate cu care ne confruntam, ne extindem prezenta in estul Aliantei, sporind raspunsul nostru in fata provocarilor, crescandu-ne rezistenta in fata amenintarilor, sprijinindu-ne partenerii si aducand cooperarea cu Uniunea Europeana la un nou nivel. Am participat la toate discutiile grupurilor multinationale si m-am intalnit cu membri ai trupelor aliate, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Trupele operationale se afla la fata locului, sunt pe deplin operationale. Si stiu ca un atac impotriva unuia dintre aliati va fi un atac impotriva tuturor'', a spus Stoltenberg in discursul sau din sesiunea plenara a AP NATO, gazduita de Palatul Parlamentului.

 

Pe de alta parte, oficialul aliat a tinut sa remarce importanta cresterii prezentei NATO si in zona Marii Negre. ''Pilotii canadieni zboara alaturi de pilotii romani si cei italieni lucreaza impreuna cu colegii lor bulgari. Desfasurarile noastre de trupe sunt un raspuns direct la actiunile si amenintarile Rusiei fata de Ucraina. Aceasta reactie a NATO este proportionala cu angajamentele noastre nationale si internationale'', a explicat Jens Stoltenberg.

 

El a lansat un apel catre Moscova de a se implica in angajamentele internationale, intrucat NATO nu vrea sa izoleze Rusia si nu doreste un nou 'razboi rece', iar actiunile Aliantei au drept scop sa previna si nu sa produca conflicte.

 

 

Discursul integral al şefului NATO (Digi 24):

 

 

 

 

 

Stoltenberg și președintele României, Klaus Iohannis vor vizita astăzi Brigada Multinaţională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova. De asemenea, oficialul NATO are programate întâlniri cu premierul Mihai Tudose, cu ministrul Apărării şi cu preşedinţii celor două Camere.

 

 

„Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale ţării noastre decis de şefii de stat şi de guvern la Summitul NATO de la Varşovia în anul 2016 pentru întărirea securităţii în regiune. Conjugând efortul României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianţei Nord-Atlantice - solidaritatea şi unitatea. În luna aprilie a acestui an, a fost declarată Capacitatea Operaţională Iniţială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018. Ceremonia de activare drept Comandament Militar International NATO a avut loc la data de 15 iulie”, precizează Administraţia Prezidenţială.

 

 

Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalţi oficiali se vor întâlni şi cu militarii polonezi desfăşuraţi în România în Brigada Multinaţională.

 

Şedinţa plenară a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO) care se desfăşoară la Palatul Parlamentului va fi prezidată de preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli.  

 

 

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reuneşte membri ai parlamentelor din ţările membre şi partenere ale Alianţei, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public şi parlamentar în sprijinul politicilor Alianţei. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale şi economice, aducând un plus de transparenţă în viaţa politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască şi să înţeleagă probleme actuale de importanţă majoră şi contribuie la promovarea unor poziţii comune în rândul parlamentarilor membri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22