Stoltenberg: Moscova trebuie sa inteleaga ca nu poate primi mana libera in actiunile sale

Tudor Despina | 12.10.2015

Instabilitatea actuala este noua realitate strategica, iar Alianta Nord Atlantica trebuie sa se adapteze pe termen lung, a spus Secretarul General Jens Stoltenberg.

Pe aceeași temă

 

Prezent, luni, la Stavanger, in Norvegia, Stoltenberg a subliniat “importanta a ceea ce NATO face” in contextul crizelor din Siria si Ucraina.

 

In ultimul an, am dublat capacitatea Fortei de Raspuns a NATO, facand-o mai pregatita si mai capabila, si am stabilit o Forta de Reactie rapida capabila sa se miste intr-o chestiune de zile.

 

Am intensificat prezenta in Est, cu mai multe avioane in aer, mai multe nave pe mare si mai multe trupe pe teren. Am activat sase noi centre in tarile Aliate din Est, alte doua fiind in pregatire.

 

Si, in curand, vom detasa noi drone de supraveghere in Sicilia. Am imbunatati procesul de luare a deciziilor si am intensificat exercitiile”, a spus Stoltenberg cu ocazia celei de-a 60-a aniversare a Adunarii Parlamentare a NATO.

 

Actualul context de instabilitate din jurul Aliantei “este noua noastra realitate strategica si va fi cu noi pe termen lung” a continuat inaltul oficial, fapt ce obliga NATO sa se adapteze si sa recunoasca existenta a trei prioritati:

 

  • Descurajare moderna;
  • Relatiile cu Rusia ;
  • Dimensiunea sudica.

 

In primul rand”, a punctat Stoltenberg, “trebuie sa ne modernizam forta de reactie si descurajare, cu informatii mai bune si avertizari mai rapide. In al doilea rand, in timp ce ne apropiem de Summitul de la Varsovia, trebuie sa ne preocupam de implicatiile pe termen lung ale crizei actuale din relatiile cu Rusia, angajamentul nu e totuna cu acceptarea unui nou status quo sau acordarea unei maini libere Moscovei”.

 

Secretarul General s-a referit si la actuala situatie din Orientul Mijlociu, din Nordul Africii, context ce prezinta o provocare semnificativa pentru comunitatea internationala.

 

“NATO are un rol de jucat, Alianta trebuie sa fie pregatita si capabila sa desfasoare forte atunci cand e nevoie. Dar trebuie si sa imbunatatim capacitatea de a proiecta stabilitatea fara a activa in mod necesar ample forte de lupta", a mai aratat Stoltenberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22