Stoltenberg: NATO are „diferențe majore” față de poziția Rusiei, dar rămânem deschiși dialogului

Redactia | 12.01.2022

Șeful NATO, Jens Stoltengerg, a declarat miercuri după discuțiile cu partea rusă că rămân în continuare „diferențe majore” care „nu vor fi ușor de depășit”.

Pe aceeași temă

„Diferențe majore” au fost observate cu Moscova în ceea ce privește securitatea în Europa, dar țările NATO rămân deschise dialogului, a declarat miercuri șeful Alianței Atlantice, după o reuniune a consiliului NATO cu Rusia la Bruxelles, relatează AFP și Reuters. Discuțiile din Consiliul NATO – Rusia au durat peste 4 ore, cu mult mai multe decât era programat. Aceasta este a treia zi de negocieri între Rusia și Occident pe tema tensiunilor provocate de Moscova în estul Ucrainei.

 

„Există diferenţe semnificative între (aliaţii) NATO şi Rusia. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de depăşit, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale'', a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.

 

"Discuția nu a fost ușoară. Schimburile au fost directe asupra situației din Ucraina și s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa", a explicat Jens Stoltenberg după o întâlnire de mai bine de trei ore la sediul Alianței cu cu adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.

 

Secretarul general al NATO a mai susținut că țările membre au propus „un calendar de întâlniri pentru a trata un set de probleme”.

 

Dar, a continuat el, „Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere (de dialog), chiar dacă nu a respins-o”.

 

„Aliații NATO sunt gata să se angajeze în dialog cu Rusia, dar nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, nu vom face compromisuri cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială niciunei națiuni din Europa”, a mai Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

 

Rusia nu a adus „nimic nou” la o întâlnire cu NATO de miercuri privind conflictul din cauza Ucrainei, dar, important, nu a respins ideea unor discuții ulterioare, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, într-o conferință de presă.

 

Ea a subliniat că Rusia a auzit ”clar și tare” că este foarte greu să ai un dialog care să ducă la succes, dacă ai 1000.0000 militari adunați la granița Ucrainei, propagandă și dezinformare

 

„Aliații rămân lucizi”, a subliniat el. "Rusia a adunat 100.000 de militari, vehicule blindate, artilerie, drone la granița cu Ucraina și menține un discurs amenințător. Aceasta este problema", a insistat el.

 

„Trebuie să ne pregătim dacă Rusia alege din nou confruntarea. A existat un precedent. Orice forță folosită împotriva Ucrainei ar fi o eroare strategică gravă care ar avea consecințe grave. Rusia va trebui să plătească un preț mare", a spus fostul premier norvegian.

 

Este prima dată din iulie 2019 când Consiliul NATO-Rusia, un forum de dialog și consultare, se întrunește.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22