Stoltenberg: Nu există indicii că racheta căzută în Polonia ar fi reprezentat „un atac deliberat”

L. G. | 16.11.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că analizele preliminare indică faptul că incidentul a fost cauzat de rachete antiaeriene ucrainene lansate împotriva rachetelor rusești de croazieră.

Pe aceeași temă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit miercuri primele declarații după reuniunea de urgență a Alianței care a fost convocată ca urma prăbușirii unei rachete care a ucis două persoane pe teritoriul Poloniei.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean de atacurile rachetelor de croazieră rusești”, a spus el.

„Să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea atacului pe măsură ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a subliniat el, cerând Moscovei să oprească „acest război lipsit de logică”.

Principalele declarații ale lui Stoltenberg:

  • De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina NATO și-a sporit vigilența pe flancul nostru estic și monitorizăm continuu situația;

  • Investigația asupra acestui incident este în curs, trebuie să așteptăm rezultatul său dar nu avem niciun semn că acesta a fost un atac deliberat;

  • Nu avem niciun semn că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO;

  • Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul Ucrainei împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră;

  • Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce își continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei;

  • Aliații NATO au subliniat astăzi că vom continua să susținem Ucraina în dreptul său la autoapărare.

Polonia consideră explozia un incident izolat, nefericit

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu există semne ale unui atac intenționat asupra Poloniei și că racheta a fost cel mai probabil folosită de apărarea antiaeriană ucraineană, potrivit Reuters.

Polonia analizează în continuare posibilitatea de a lansa procedura articolului 4 al NATO, dar se pare că s-ar putea să nu fie necesar să se recurgă la această măsură, a declarat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Președintele american Joe BIden a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat o sursă NATO pentru Reuters.

Și ministerul rus al Apărării a susținut miercuri că explozia produsă marți pe teritoriul polonez a fost cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană S-300 SAM, de producție sovietică, și că loviturile rusești în Ucraina nu au fost la mai puțin de 35 km de granița cu Polonia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22