Stoltenberg: O continuare a dialogului cu Rusia ar fi o precautie impotriva incidentelor

Dora Vulcan | 08.09.2016

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că incidente cum a fost cel în care au fost implicate miercuri deasupra Mării Negre avioane militare americane și ruse demonstrează necesitatea de a căuta forme de cooperare cu Rusia, transmite agenția EFE.

Pe aceeași temă

 

 

 

'Ieri am avut un nou incident legat de comportamentul riscant al avioanelor ruse, care au zburat foarte aproape de un avion american în spațiul aerian internațional. Iar astfel de incidente sunt periculoase, întrucât pot conduce la accidente grave. Și trebuie să evităm să ajungem la pierderea controlului', a menționat joi Stoltenberg, citat de Agerpres, într-o declarație dată în timpul vizitei pe care o efectuează în Georgia. 

 

 

Vorbind în fața studenților la Biblioteca Parlamentară din Tbilisi, secretarul general al NATO a insistat că incidentele de acest fel reprezintă 'unul dintre motivele pentru care examinăm cum să dezvoltăm mecanisme de diminuare a riscurilor, astfel încât relațiile noastre cu Rusia să fie transparente și predictibile'.

 

 

Pentagonul a anunțat miercuri că un avion american de recunoaștere a fost interceptat periculos deasupra Mării Negre de un avion rus de vânătoare SU-27, care a trecut foarte aproape de aparatul american, un oficial militar de la Washington, citat de Reuters, afirmând că distanța dintre cele două avioane a fost la un moment dat de numai trei metri.

 

 

Rusia a confirmat incidentul, dar a susținut că a recurs la interceptarea unor avioane americane de tipul P-8 Poseidon pentru că acestea din urmă s-au apropiat prea mult de frontiera rusă la Marea Neagră.

 

 

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, avioanele americane P-8 au încercat de două ori să se apropie de frontiera rusă având închise transponderele, emițătoarele radio prin care se identifică avioanele și se transmit coordonatele lor. Prin urmare, conform aceluiași purtător de cuvânt, s-a dat ordinul ca două avioane ruse de vânătoare să decoleze de la baza Belbek, nu departe de portul Sevastopol, în peninsula Crimeea, pentru a le intercepta.

 

 

În intervenția sa, Stoltenberg a asigurat că NATO 'nu caută confruntarea' și 'nu dorește un război rece cu Rusia, iar Alianța 'va continua dialogul politic' cu Moscova.

 

 

'Regiunea Mării Negre este foarte importantă pentru securitatea euroatlantică. Am fost martorii unei sporiri a prezenței ruse și a militarizării Crimeii. Prin urmare, am decis să ne consolidăm prezența la Marea Neagră', a menționat Stoltenberg miercuri, în prima zi a vizitei sale în Georgia, conform unei declarații redate de agenția EFE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22