Stoltenberg: Rusia vrea să înghețe frontul pe timpul iernii pentru pregătirea ofensivei de primăvară

L. G. | 07.12.2022

Rusia încearcă să oprească luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Pe aceeași temă

„Ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa, repara, recupera şi apoi pentru a încerca o ofensivă mai mare în primăvară", a afirmat Stoltenberg în cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times, scrie Agerpres.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a afirmat că membrii NATO continuă să furnizeze Ucrainei arme şi sprijin „fără precedent”, în ciuda îngrijorărilor privind o eventuală epuizare a stocurilor Occidentului.

„Este la fel de important să adăugăm noi sisteme, precum şi să ne asigurăm că sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operaţionale sau funcţionează eficient”, a declarat Stoltenberg.

„Asta înseamnă că ei au nevoie de o cantitate importantă de muniţii, de piese detaşate şi de mentenanţă”, a precizat el.

Linia frontului în Ucraina s-a stabilizat de când forţele Kievului au obţinut un succes răsunător eliberând oraşul Herson şi zonele din jurul acestuia în partea occidentală a fluviului Nipru luna trecută.

Cele mai violente lupte se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, pe care forţele ruse încearcă să îl cucerească de mai multe luni. SUA se aşteaptă ca luptele să continue într-un "ritm redus" în lunile următoare, cele două părţi aflate în conflict încercând să îşi reconstituie forţele.

Stoltenberg a declarat că „nu are informaţii suplimentare" despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din Rusia, după ce SUA au spus că "nu au permis şi nu încurajează" astfel de atacuri din partea Kievului.

Şeful NATO estimează în prezent că „nu sunt reunite” condiţiile pentru o rezolvare paşnică a conflictului, "deoarece Rusia nu a arătat niciun semn de angajare în negocieri care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Serviciile americane: Tempoul luptelor din Ucraina va rămâne redus luni de zile

Serviciile de informații americane se așteaptă ca tempoul redus al luptelor din Ucraina să se mențină și în următoarele câteva luni și nu văd nicio dovadă a unei diminuări a voinței ucrainene de a rezista, în pofida atacurilor asupra rețelei sale electrice și a altor infrastructuri critice de iarnă, a spus sâmbăta trecută directoarea Serviciului Național de Informații, Avril Haines, potrivit Reuters.

„Observăm deja un fel de reducere a ritmului ... și probabil că asta vom vedea și în lunile următoare”, a declarat Avril Haines la Forumul național anual de apărare Reagan din California.

Ea a spus că atât armata ucraineană, cât și cea rusă vor încerca să încerce să se refacă și să se reaprovizioneze pentru a se pregăti pentru o contraofensivă după iarnă, dar există un semn de întrebare cu privire la modul în care va arăta aceasta, și a adăugat:

„De fapt, suntem destul de sceptici în ceea ce privește posibilitatea ca rușii să fie pregătiți să facă acest lucru. Sunt mai optimistă în ce-i privește pe ucraineni”.

Întrebată despre efectele atacurilor rusești asupra rețelei electrice și a altor infrastructuri civile din Ucraina, Haines a afirmat că scopul Moscovei este, în parte, de a submina voința ucrainenilor de a rezista și a adăugat:

„Nu vedem nicio dovadă că aceasta a fost subminată în acest moment".

Ea a spus că Rusia urmărește, de asemenea, să afecteze capacitatea Ucrainei de a continua conflictul și a adăugat că economia Kievului a avut foarte mult de suferit.

„Poate, în timp, în mod evident, să aibă un impact. Cât de mare va fi impactul va depinde de cât de mult vor vrea să facă, de ceea ce sunt capabili să facă, de rezistența acelei infrastructuri esențiale, de capacitatea noastră de a-i ajuta să o apere. Economia Ucrainei suferă foarte mult. A fost devastată".

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/bG_pEqBOxIw" title="US expects 'reduced tempo' in Ukraine conflict to continue, says top intelligence official" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22