SUA acorda Israelului cel mai mare ajutor militar oferit vreodata unei tari: 38 miliarde $

Vlad Toma | 15.09.2016

Dupa mai mult de 10 luni de negocieri, Statele Unite ale Americii au cazut de acord sa ofere Israelului un ajutor militar de 38 de miliarde de dolari, cel mai mare pachet de acest gen oferit vreodata de SUA unei alte tari.

Pe aceeași temă

 

Acordul a fost semnat miercuri, ajutorul militar urmand sa permita Israelului sa-si imbunatateasca avioanele de lupta, sa-si modernizeze fortele terestre si sistemul de aparare anti-aeriana, anunta Euronews.

 

Susan Rice, consilier pe securitate national al SUA, a declarat ca: “este vorba de cea mai mare garantie de asistenta militara pe care SUA a dat-o vreodata unei alte tari. E o dovada a angajamentului solid al SUA in raport cu securitatea Israelului.”

 

Negocierile au fost afectate de tensiunile aparute intre liderii americani si israelieni in privinta acordului nucleare semnate cu Iranul. Netanyahu a semnat insa acordul pentru a evita eventualele incertitudini rezultate din schimbarea administratiei de la Casa Alba.

 

 “As vrea sa ii multumesc presedintelui Obama si administratiei sale pentru acest acord istoric. Le multumesc de asemenea prietenilor nostri din Congresul American si poporului american pentru sustinerea sa, a declarat Netanyahu, conform Euronews.

 

Acordul implica anumite obligatii pentru Israel, aceasta tara angajandu-se sa nu mai caute sa obtina noi fonduri de la Congresul american dincolo de ceea ce este garantat anual in cadrul acestui nou pachet si sa incheie aranjamentele speciale care ii permiteau sa cheltuite o mare parte a ajutorului american pe propria sa industrie de aparare si nu pe arme facute in SUA.

 

Ajutorul este considerat vital pentru securitatea Israelului. Grupurile pro-palestinene au criticat insa acest pachet financiar, considerand ca SUA rasplateste Israelul in ciuda constructiilor din West Bank, considerate ilegale de legea internationala, care este contestata insa de Israel. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22