SUA, alegeri prezidentiale: Miercuri noaptea, ultima confruntare televizata Clinton-Trump

Dora Vulcan | 19.10.2016

Pentru Clinton si Trump este vremea argumentelor finale, titreaza site-ul postului de televiziune CNN. Ce doi se vor infrunta miercuri noaptea in ultima lor dezbatere inainte de scrutinul din 8 noiembrie.

Pe aceeași temă

 

 

Dezbaterea va fi menita sa-i determine pe indecisi sa opteze pentru unul dintre cei doi candidati, comenteaza CNN. 

 

În urmă cu numai trei săptămâni, Donald Trump a deschis prima dezbatere a candidaţilor la preşedinţie întrebând, cu un fals respect, dacă este în regulă să îi spună rivalei sale „doamnă secretar Clinton”, aminteşte AFP. Însă în a doua dezbatere, a ajuns să îi spună fostei şefe a diplomaţiei „diavol”.

 

De atunci, strategia semănată cu scandaluri pe care a adoptat-o de candidatul republican a făcut toate părţile să se întrebe unde se va ajunge în a treia şi ultima dezbatere, ce are loc miercuri seară, începând cu ora locală 18 (4 ora României), la Universitatea Nevada din Las Vegas.

 

La rândul său, Clinton intră în dezbaterea de 90 de minute cu imaginea şifonată, după ce o serie de e-mailuri ale echipei sale de campanie, publicată de Wikileaks, a oferit un tablou fără precedent al intrigilor care caracterizează cursa pentru Casa Albă.

 

Materialele publicate arată că Hillary Clinton a avut în discursurile plătite, private, poziţii contrare celor publice. De asemenea, se pare că ea a fost reticentă iniţial faţă de sfaturile consilierilor de a-şi cere scuze pentru faptul că a folosit un server privat de e-mail în perioada în care a fost secretar de stat.

 

Trump, care nu a fost cunoscut niciodată pentru autocenzură s-a declarat „descătuşat” pe ultima sută de metri a campaniei. Afirmaţia îi face pe mulţi analişti, dar şi pe americanii de rând să se întrebe ce ar mai putea face republicanul.

 

Moderatorul Chris Wallace, de la Fox News, va avea informaţii noi şi controversate despre ambii candidaţi, ce ar putea deveni teme de dezbatere. În cazul lui Trump, tot mai multe femei îl acuză de hărţuire  sexuală mai mult sau mai puţin directă. În cazul lui Clinton, a continuat seria dezvăluirilor WikiLeaks.

 

Susţinătorii lui Clinton se aşteaptă ca aceasta să îl atace pe Trump, care a spus că alegerile sunt fraudate, scrie AFP.

 

Democrata ar putea urma direcţia stabilită marţi seară de preşedintele Barack Obama, care a descris acuzaţiile drept nemulţumirea unui om care nu ştie să piardă.

 

„Ar trebui să îl distrugă”, a spus fostul guvernator de Pennsylvania Ed Rendell, care o susţine pe Clinton. El a avertizat, însă, că fosta şefă a diplomaţiei ar trebui să aştepte ca „moderatorul sau Trump însuşi” să aducă dosarul în discuţie, pentru a nu pierde din timpul pe care îl are la dispoziţie pentru a răspunde la întrebări.

 

Directorul de comunicare al lui Clinton, Jen Palmieri, nu a dezvăluit presei dacă Hillary Clinton va menţiona acuzaţiile formulate de Trump privind fraudarea alegerilor. Ea a caracterizat, însă afirmaţiile lui Trump drept comportament de învins – o posibilă anticipare a abordării pe care o va avea democrata.

 

„Sunt două motive pentru care Donald trump vorbeşte despre alegeri fraudate. Unul dintre ele este pentru că încearcă să distragă atenţia de la povestea cu agresiunile sale verbale şi fizice la adresa femeilor. Şi pentru că pierde şi vrea să dea vina pe altcineva”, a spus Palmieri.

 

„Ştie că pierde şi încearcă să dea vina pe sistem”, a spus şi managerul de campanie al lui Clinton, Robby Mook.

 

Nu este clar deocamdată dacă Trump va evoca din nou presupusele abuzuri sexuale comise de fostul preşedinte Bill Clinton. La St Louis, Trump a adus trei femei care l-au acuzat pe fostul lider de la Casa Albă că le-a agresat dexual. Înainte de începedea dezbaterii, republicanul a organizat o conferinţă de presă cu ele, după care le-a aşezat în primul rând din public.

 

Apoi, când a fost întrebat despre declaraţiile vulgare făcute cu 10 ani în urmă la adresa femeilor, Trump a răspuns: „Dacă vă uitaţi la Bill Clinton, mult mai rău”.

 

De această dată, însă, dacă va fi abordată din nou tema modului în care tratează femeile, republicanul ar putea avea probleme, pentru că, în ultimele zile mai multe femei l-au acuzat pe omul de afaceri că le-a agresat.

 

Nu este clar cum o va ataca Trump pe Clinton, dar echipa ei se aşteaptă la întrebări despre e-mailurile publicate de WikiLeaks. Reprezentanţii democratei au dat asigurări că aceasta este pregătită pentru orice.

 

Până la momentul difuzării dezbaterii, circa 1,6 milioane de americani vor fi votat deja. Pentru ei, întâlnirea de miercuri ar putea să le confirme decizia sau să îi facă să o regrete.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22