SUA ar putea trimite armament strategic in Coreea de Sud, ca raspuns la testul nuclear

Tudor Despina | 08.01.2016

Presupusul test nuclear efectuat in aceasta saptamana de Coreea de Nord ar putea avea efecte considerabile in regiune. Ca raspuns rapid, sud-coreenii au reactivat sistemul de propaganda la granita cu Nordul.

Pe aceeași temă

 

E vorba despre un sistem audio care emite din 11 locatii de-a lungul granitei profund militarizate dintre cele doua state. Sunetul poate propaga pana la 10 km distanta in teritoriul nord-coreean pe timp de zi si mai mult decat dublu pe timp de noapte.

 

Mai mult, anuntul Phenianului potrivit caruia ar fi testat saptamana aceasta o bomba cu hidrogen i-a determinat pe sud-coreeni sa apeleze la capacitatile militare ale aliatilor americani. Potrivit unor surse citate de Reuters, Seului si Washingtonul au discutat asupra amplasarii de armament strategic american in peninsula Coreeana. Fara alte detalii, ar putea fi vorba despre bombardiere B-2 si B-52, dar si de un submarin nuclear.

 

In context, Statele Unite le-au cerut expres chinezilor – unii dintre putinii aliati pe care Phenianul ii are, alaturi de rusi – sa isi retraga sprijinul si cooperarea cu statul comunist nord-coreean. Secretarul de Stat american John Kerry a descutat joi, in acest sens, cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, ocazie cu care oficialul SUA a spus clar ca strategia Beijingului cu nord-coreenii nu a functionat, iar “afacerile uzuale nu mai pot continua”.

 

Phenianul, criticat de aliatii sai

 

Testarea unei bombe cu hidrogen de catre Coreea de Nord ingrijoareaza pana si putinii aliati pe care regimul de la Phenianul ii are. Recunoscut drept unul dintre cele mai inchise si dure regimuri dictatoriale, statul nord-coreean pare sa piarda chiar si sustinerea putinilor aliati pe care ii are pe glob. Recentul test nuclear anuntat de Phenian a atras criticile rusilor si ale chinezilor. Intr-o reactie rapida, Moscova a spus ca, daca va fi confirmat, testul cu o bomba de hidrogen reprezinta o violare grava a legilor internationale de catre Coreea de Nord.

 

Asemenea actiuni agita si mai mult situatia din peninsula coreeana, care e deja marcata de un potential foarte ridicat de confruntare politica si militara”, a transmis purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, citat de Moscow Times.

 

Si chinezii s-au alarmat in urma testului cu o bomba de hidrogen anuntat de nord-coreeni. Beijingul si-a exprimat „opozitia ferma” si a anuntat ca va transmite un protest catre Phenian, potrivit Reuters. Chinezii si rusii se alatura, astfel, comunitatii internationale si Occidentului in condamnarea testului nuclear anuntat de nord-coreeni.

 

NATO: Nord-coreenii submineaza securitatea internationala

 

Si Alianta Nord-Atlantica a reactionat la testul nuclear din peninsula coreeana. Coreea de Nord submineaza securitatea regionala si internationala si actiunea desfasurata de Phenian reprezinta o violare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a transmis Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Oficialul a condamnat continua desfasurare nucleara a Coreei de Nord si retorica sa inflamatoare si amenintatoare. “Cer Coreei de Nord sa respecte in totalitate obligatiile internationale asumate. Coreea de Nord ar trebui sa abandoneze programele sale nucleare intr-o maniera completa si ireversibila”, spune Stoltenberg.

 

Bucurestiul reactioneaza si el

 

Actiunile agresive ale Coreei de Nord au provocat ingrijorare si in Romania, Ministerul de Externe de la Bucuresti avand o reactie rapida in acest sens. Daca se confirma informatia privind testul unei bombe cu hidrogen, arata MAE roman, situatia creata incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU. Romania urmareste cu si mai mare atentie situatia din peninsula coreeana, cu atat mai mult cu cat Bucurestiul detine la acest moment presedintia Comisiei Pregatitoare a Organizatiei privind interzicerea totala a testelor nucleare.

 

Comisia Pregatitoare a CTBT reprezinta forul politic decizional vizand promovarea semnarii si ratificarii Tratatului pentru a permite intrarea sa in vigoare si reuneste reprezentanti diplomatici ai celor 183 de state semnatare ale Tratatului”, arata MAE roman. Daca va fi confirmat, testul nuclear efectuat de Coreea de Nord vine in continuarea altor trei teste nucleare derulate de regimul dictatorial de la Phenian, in 2006, 2009 si 2013.

 

Context

 

Autoritatile din Coreea de Nord au anuntat că au testat cu succes, miercuri dimineata, o bomba cu hidrogen. Institutul american de Geologie anunţase deja faptul că a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 in apropierea unui poligon de teste nucleare din Coreea de Nord.

 

Departamentul Apararii Statelor Unite "examineaza informatiile despre un posibil eveniment seismic langa instalatiile nucleare nord-coreene", a declarat marti un oficial american, sub acoperirea anonimatului, arata Reuters. Casa Alba a anuntat ca nu poate confirma ca Phenianul a efectuat, intr-adevar, un test nuclear, insa ca va continua sa monitorizeze situatia.

 

Agentia meteorologica a Coreei de Sud a anuntat mai devreme ca statul nord-coreean"probabil" a efectuat un test nuclear ce a provocat un cutremur in apropierea unui sit de testare cunoscut in aceasta tara izolata. Testul a fost în cele din urmă confirmat de televiziunea de stat din Coreea de Nord care a transmis că o bombă cu hidrogen a fost testată cu succes, aceasta fiind necesară în lupta contra Statele Unite care deţin multe arme nucleare, transmite The Guardian.

 

Comunitatea internaţionala a criticat acţiunea Coreei de Nord.  Consiliul de Securitate al ONU a anunţat că se va întâlni astăzi pentru a discuta noua situaţie creată de acest test efectuat în Coreea de Nord. Casa Alba a transmis că nu va accepta ca statul nord koreean să devina o putere nucleara. Coreea de Sud şi Japonia au criticat de asemenea testul, considerându-l o ameninţare la adresa securităţii lor. Julia Bishop, ministrul de Externe al Australiei, a declarat că ţara sa condamnă în cei mai duri termeni comportamentul provocator şi periculos al Coreei de Nord.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22