SUA au aprobat oficial trimiterea de trupe suplimentare în România

L. G. | 02.02.2022

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus într-o conferință de presă că transferul de trupe a fost decis în urma unei invitații primite din partea României.

Pe aceeași temă

El a subliniat că mutările de trupe nu sunt permanente ci că sunt un răspuns la tensiunile din Ucraina și că vor fi evaluate ulterior în funcție de evoluția situației din țara vecină.

Kirby a subliniat de asemenea că aceste trupe nu vor lupta în Ucraina ci „vor asigura apărarea robustă a aliaților noștri din NATO”.

„Vom muta alte forte, aproximativ 2.000 de forțe din SUA în Europa în zilele următoare. Acestea vor ajunge în Polonia și Germania. Lucrăm foarte îndeaproape cu aliații polonezi și germani. Acestea nu sunt mutări permanente, noi răspundem situației actuale. Cele 8.000 de trupe din SUA nu sunt mobilizate, acestea rămân în alertă și vom face adjustări în funcție de cum evoluează situația”, a declarat Kirby.

„Nimeni nu împiedică SUA să facă propriile mutări. Orice mutare de trupe americane presupune consultări cu statele în care ajung. Operațiunile noastre sunt transparente și vom da detalii despre acestea. Vom lua toate măsurile pentru a descuraja orice agresiune.

Spania, Marea Britanie și Danemarca doresc să contribuie cu trupe în regiunea flancului estic. Vom discuta cu partenerii noștri din NATO”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta susține că un conflict cu Rusia nu este „inevitabil”.

„Nu știm dacă Rusia a luat o decizie finală de a invada Ucraina, dar este clar că are această intenție. Conflictul nu este inevitabil. Statele Unite vor căuta o soluție diplomatică” a mai declarat John Kirby.

Declarații John Kirby:

  • Cei 1.000 de militari americani trimiși în România vor fi sub comanda SUA, după o decizie bilaterală cu România

  • Dacă e nevoie, vom trimite trupe suplimentare pe Flancul estic al NATO

  • Trimitem aceste trupe pentru că vrem să transmitem semnalul clar că NATO contează pentru SUA, că angajamentul nostru pentru Articolul 5 al Tratatului NATO este neclintit, că suntem gata să ne apărăm aliații

  • Vedem zilnic cum Rusia destabilizează regiunea trimițând trupe suplimentare în regiune

Stirea inițială:

Mai mulți oficiali au confirmat mutarea pentru CNN, afirmând că desfășurarea de trupe are scopul de a arăta susținerea aliaților din NATO față de Ucraina.

Este așteptat ca Pentagonul să anunțe oficial că mii de militari americani vor fi desfășurați în poziții de avanpost din Europa

Printre trupele suplimentare se vor număra aproximativ 2.000 de militari care vor fi trimiși în Polonia și alte câteva mii în țările NATO din sud-estul Europei, printre care și România, potrivit surselor CNN.

SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni; unele dintre trupele care vor fi dislocate în curând sunt deja staționate în Europa, au spus sursele, în timp ce altele vor veni din SUA.

 

Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.

 

Încă de săptămâna trecută, SUA și câțiva aliați erau în discuții pentru a desfășura alte mii de trupe în țările NATO din Europa de Est înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii Moscovei.

 

Biden a mai spus vinerea trecută că va muta forțele „în termen scurt”, deoarece Rusia a continuat să-și consolideze forțele în apropierea Ucrainei, stârnind temeri privind o nouă invazie, chiar dacă eforturile diplomatice de a reduce tensiunile au continuat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22