SUA avertizează NATO cu revizuirea angajamentelor dacă aliații nu-și cresc contribuția

Dora Vulcan | 15.02.2017

SUA ar putea revizui angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în cazul în care celelalte state membre NATO nu vor contribui mai mult la apărarea comună, avertizează secretarul american al Apărării, Jim Mattis, conform Washington Post. Doar cinci țări respectă la ora actuală contribuția de 2% la bugetul comun: SUA, Marea Britanie, Estonia, Polonia, Grecia.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

 

”Sunt dator să vă ofer claritate asupra realităţii politice din Statele Unite şi să afirm o solicitare corectă din partea ţării mele la nivel concret", a declarat James Mattis cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării ai ţărilor NATO.

 

 

"America îşi va respecta responsabilităţile, dar, dacă naţiunile dumneavoastră nu vor să vadă America temperând angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, fiecare dintre capitale trebuie să arate propria susţinere pentru apărarea noastră comună", a spus James Mattis, citat de Washington Post.

 

 

Şeful Pentagonului se referă la angajamentele generale în materie de apărare făcute de fiecare stat în cadrul NATO, dar în special la nivelul bugetelor naţionale pentru apărare, care ar trebui să depăşească 2% din PIB în toate statele membre.

 

 

"Contribuabilii americani nu mai pot purta în continuare sarcina unei cote disproporţionate în apărarea valorilor occidentale", a adăugat Mattis.

 

 

"Cetăţenilor americani nu poate să le pese de securitatea copiilor dumneavoastră mai mult decât dumneavoastră. Ignorarea capacităţii militare de reacţie demonstrează lipsă de respect pentru noi înşine, pentru Alianţă şi pentru libertăţile moştenite, care acum sunt în mod clar ameninţate", a insistat şeful Pentagonului.

 

 

"Alianţa Nord-Atlantică rămâne un pilon fundamental pentru Statele Unite", a dat asigurări Mattis.

 

 

În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre NATO alocă cel puţin 2% din PIB în Apărare:

  1. Statele Unite,
  2. Marea Britanie,
  3. Estonia,
  4. Polonia, 
  5. Grecia.

 

 

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, marţi, statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice să suplimenteze bugetele alocate apărării, în contextul "tensiunilor" internaţionale, cu o zi înaintea unei reuniuni. "Împărţirea sarcinilor în mod echitabil şi suplimentarea bugetelor pentru apărare reprezintă susţinerea alianţei transatlantice", a declarat Jens Stoltenberg cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO. "Dacă reducem bugetele pentru apărare în perioadele în care tensiunile se diminuează, trebuie să fim capabili să le suplimentăm când tensiunile cresc, aşa cum se întâmplă acum", a precizat Stoltenberg, citat de site-ul agenţiei Associated Press, citat de Mediafax. "Nu ne aşteptăm ca toţi aliaţii să atingă imediat nivelul de 2%, dar ne aşteptăm să oprească reducerile bugetare", a subliniat Stoltenberg.

 

 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut să condiţioneze solidaritatea la nivelul NATO de creşterea proporţională a contribuţiilor tuturor statelor membre. Liderii NATO cer tuturor ţărilor să crească bugetele pentru apărare la nivelul de 2% din PIB. Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22