SUA: Congresul investigheaza deficiențele spionajului american, in urma mutarilor Rusiei

Paul Cristescu | 08.10.2015

Congresul Statelor Unite ale Americii incepe o investigație a activitatii serviciilor secrete americane incercand sa descopere eventuale deficiențele ale acestora in cntextul descifrarii mult prea lente a intenției ofensivelor militare ruse din Siria.

Pe aceeași temă

 

Comisiile pentru serviciile de informații din Senatul și Camera Reprezentanților SUA intenționează să analizeze în ce măsură serviciile secrete au trecut cu vederea sau au judecat greșit semne critice de avertisment privind intențiile Moscovei în Siria, relateaza Reuters, conform Agerpres.

 

Ancheta survine după ce agențiile de informații americane 'au ratat' anexarea 'neașteptată' a Crimeii de către Rusia în martie 2014 și construcția de către China a insulelor artificiale în zona disputată din Marea Chinei de Sud, amintește agenția de presă menționată.

 

Deși agențiile de spionaj americane au încercat să-și intensifice colectarea de informații despre Rusia, după criza din Ucraina, acestea continuă să se lupte cu resurse insuficiente din cauza accentul pus pe combaterea terorismului în Orientul Mijlociu și în Afganistan și Pakistan.

 

CITITI SI: Siria: Ofensiva a armatei lui Assad contra rebelilor din vestul tarii, sprijinita de avioanele Rusiei

 

Lansarea operațiunilor aeriene de către Rusia în Siria nu a fost o 'surpriză' pentru Casa Albă, după cum recunoaște un responsabil american, sub rezerva anonimatului, indicând că serviciile secrete americane au urmărit cu atenție cum președintele rus Vladimir Putin a consolidat în ultimele săptămâni prezența militară a Rusiei în Siria, fapt care a determinat Washingtonul să critice și să ceară explicații Moscovei.

 

Agențiile de informații și administrația SUA au fost insa surprinse de viteza și agresivitatea cu care Putin a utilizat forțele sale aeriene în Siria, precum și în legătură cu țintele atacate de ruși, între care grupări ale rebelilor sirieni sprijinite de SUA. 'Ei (agenții de informații) au văzut o parte din ceea ce se întâmplă, dar nu au putut aprecia amploarea', a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

 

Ancheta Congresului american survine la o săptămână după ce Rusia a intervenit în războiul civil din Siria prin lansarea unei campanii de atacuri aeriene. Decizia bruscă a Rusiei de a-și intensifica implicarea militară în criza siriană a provocat dubii asupra strategiei lui Obama in Orientul Mijlociu și a pus în lumină o erodare a influenței Statelor Unite în regiune.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22