SUA: Cu victoria lui Raphael Warnock în Georgia, democrații obțin majoritatea de 51 – 49 în Senat

L. G. | 07.12.2022

Partidul lui Joe Biden a câştigat marţi un nou loc în Senatul american, odată cu victoria candidatului democrat, Raphael Warnock, în Georgia, potrivit proiecţiilor media, scrie AFP, citată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Senatorul în exerciţiu a câştigat împotriva protejatului lui Donald Trump, republicanul Herschel Walker.

Această victorie întăreşte majoritatea fragilă a democraţilor în camera superioară a Congresului SUA, permiţându-le să exercite o influenţă mai mare în comisiile parlamentare-cheie.

Cu 51 de mandate pentru democraţi, faţă de 49 pentru republicani, se limitează semnificativ influenţa unui senator democrat moderat, Joe Manchin, adversar al mai multor proiecte majore ale administraţiei Biden.

Câștigul înseamnă că democrații vor deține controlul asupra comitetelor din Senat și nu vor mai trebui să ajungă la un acord de împărțire a puterii cu republicanii din Senat.

Senatul este compus din 100 de membri, câte doi pentru fiecare stat, aleși pe șase ani de întreg electoratul statului. La fiecare doi ani Senatul își reînnoiește prin vot 1/3 dintre mandate. Alegerile din 2022 pot fi considerate ca un succes pentru președintele Biden pentru că această structură de 51 – 49 îi permite aprobarea numirilor sale în posturi federale și în special la nivelul judecătorilor, fără să mai fie nevoie de ajungerea la un acord cu republicanii.

Înfrângerea lui Walker este, de asemenea, un eşec pentru Donald Trump, care încearcă să obţină nominalizarea republicană pentru a candida din nou la Casa Albă în 2024. Fostul preşedinte l-a sprijinit pe Walker şi pe zeci de alţi republicani de profil înalt în alegerile de la mijlocul mandatului din acest an, dar încheie cu un bilanţ mixt.  

Campania lui Walker a fost afectată de gafe repetate şi de afirmaţii ale unor foste iubite că el a plătit pentru avorturile lor, deşi a militat pentru ca această procedură să fie scoasă în afara legii. El a negat acuzaţiile. 

Warnock a evidenţiat aceste preocupări în apariţiile din campanie şi într-o avalanşă de reclame televizate care au făcut din această cursă cea mai scumpă din sezonul de la mijlocul mandatului 2022, cu peste 400 de milioane de dolari cheltuiţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22